ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Μόσχα "μετακομίζει" από το Πριμόριε  η λεοπάρδαλη -θύμα των λαθροκυνηγών
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Μόσχα "μετακομίζει" από το Πριμόριε η λεοπάρδαλη -θύμα των λαθροκυνηγών

Η λεοπάρδαλη Νικολάι (Leo 80M), που έχασε τρία δάχτυλα του μπροστινού της ποδιού, σε παγίδα λαθροκυνηγών, ετοιμάζεται να "μετακομίσει" στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναπαραγωγής της λεοπάρδαλης της Απω Ανατολής, ανακοίνωσε το εθνικό πάρκο "Γη της Λεοπάρδαλης".  

Μία αρσενική λεοπάρδαλη της Απω Ανατολής, ηλικίας ενός έτους, βρέθηκε από Ρώσους συνοριοφύλακες στη "Γη της λεοπάρδαλης" στα σύνορα με την Κίνα, το καλοκαίρι του 2015. Η λεοπάρδαλη είχε χτυπημένο το πόδι της και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε χάσει τρία δάχτυλα σε παγίδα λαθροκυνηγών. Οι κτηνίατροι κατάφεραν να την σώσουν από βέβαιο θάνατο.  

"Θα είναι ο πρώτος ''εκπρόσωπος'' αυτής της κατηγορίας ζώων, τα τελευταία 60 χρόνια, που "μετακόμισε" επίσημα σε ζωολογικό κήπο από την άγρια φύση. Ωστόσο, παρότι το αρπακτικό πέρασε με επιτυχία το στάδιο της αποκατάστασης, σε κλινικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, διαπιστώθηκε οτι εξαιτίας των τραυμάτων του δεν μπορεί να επιστρέψει στο δάσος. Μετά από ιατρική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Νικολάϊ, άρχισαν νωρίς οι προετοιμασίες για την μεταφορά του στην Μόσχα, στο κέντρο αναπαραγωγής σπάνιων ειδών ζώων στο ζωολογικό κήπο της  πρωτεύουσας», αναφέρεται στη δήλωση.

Leo 80M
Δεδομένου ότι στη νέα του κατοικία δεν θα μπορεί να κυνηγάει, σταδιακά άρχισε να τρέφεται με νωπό κρέας. Με τη νέα αυτή μορφή διατροφής, έγινε πιο ανεκτικός απέναντι στους ανθρώπους. Τώρα φοβάται λιγότερο το επιστημονικό προσωπικό που τον φροντίζει. 

Στον ζωολογικό πάρκο η λεοπάρδαλη πρόκειται να συνηθίσει στις νέες συνθήκες. Δεν θα εκτεθεί σε κλουβί για να διασκεδάζει το κοινό, αλλά σε έναν ειδικό χώρο. Δεν θα συναντά άλλους ανθρώπους, εκτός από τους ειδικούς του ζωολογικού κήπου. Αυτοί θα την φέρουν σε επαφή με άλλες λεοπαρδάλεις από όλον τον κόσμο, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής της λεοπάρδαλης της Απω Ανατολής. Ο Leo 80M θα αφιχθεί στη Μόσχα με αεροπλάνο από το Βλαδιβοστόκ.

"Η αποκατάσταση του Νικολάϊ για να ζήσει στην άγρια φύση, είναι η πρώτη και πρωτόγνωρη μέχρι σήμερα εμπειρία για μας με την λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής. Η εμπειρία που πήραμε από όλη αυτή τη διαδικασία, θα είναι χρήσιμη όχι μόνο για την αποκατάσταση και άλλων ζώων στο μέλλον, αλλά και για τη βελτίωση της κατανόησης των χαρακτηριστικών της συμπεριφοράς λεοπαρδάλης στην άγρια φύση, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την εφαρμογή μέτρων για την διαφύλαξή τους", δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του κρατικού οργανισμού ФГБУ "Γη της  Λεοπάρδαλης", επιστήμονας Ελένα Τσιετσόβα.

Πηγή: www.ria.ru