ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Που είναι η βότκα; Πως η ρωσική κουζίνα ''κατακτά'' τον κόσμο
© White Rabbit press service
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Που είναι η βότκα; Πως η ρωσική κουζίνα ''κατακτά'' τον κόσμο

Της Αναστασία Μέλνικοβα, σχολιαστής του Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Η Ρωσία Σήμερα»

Μπορεί να μην θεωρείται νίκη, είναι όμως ένα επίτευγμα για τους ρώσους εστιάτορες που αφήνει εποχή, το ότι το εστιατόριο White Rabbit που βρίσκεται στη Μόσχα, μπήκε στην λίστα των 20 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, που συντάσσει κάθε χρόνο το περιοδικό The Restaurant Magazine. Δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι τώρα, ο σέφ μαγειρικής Βλαντίμιρ Μούχιν να σπάσει το δικό του το ρεκόρ (πέρυσι το εστιατόριο του βρέθηκε στην 23 θέση, που ήταν κι αυτό ένα ρεκόρ). Οι διακρίσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα, οι ξένοι λάτρεις της υψηλής μαγειρικής να δείχνουν ενδιαφέρον όχι μόνο τα δικά μας εστιατόρια που μπαίνουν στην λίστα, αλλά και για την νέα ρωσική κουζίνα.

Στην λίστα του βρετανικού περιοδικού The Restaurant Magazine (που λένε ότι απονείμει τα Όσκαρ Γαστρονομίας), το εστιατόριο της Μόσχας που βρίσκεται στο δώμα του κτιρίου «Σμολένσκι Πασσάζ», βρίσκεται στην 18η θέση. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλη την ιστορία των ρωσικών εστιατορίων.

Το βραβείο The World's Best Restaurants απονέμεται από το2002, και τείνει να καθιερωθεί ως το καλύτερο βραβείο γοήτρου, εκτοπίζοντας ως προς τη σημασία τους ακόμη και τα αστέρια Michelin.

Το γεγονός βέβαια ότι το ρωσικό εστιατόριο White Rabbit, κατετάγη στην 18η θέση της λίστας, συνιστά αναμφίβολα ένα μεγάλο επίτευγμα για την βιομηχανία της γαστρονομίας της Ρωσίας.

Στην Ρωσία τα καλά εστιατόρια άρχισαν να εμφανίζονται ουσιαστικά πριν από 15-20 χρόνια. Παλιότερα δεν υπήρχαν, ούτε ποικιλία τροφίμων, ούτε πληθώρα σχολών μαγειρικής, ούτε η δυνατότητα να πάει κάποιος στο εξωτερικό και να μαθητεύσει κοντά στους καλύτερους σεφ μαγειρικής του κόσμου.

Ο πιο διάσημος Ρώσος σεφ Βλαντιμίρ Μούχιν

Στην Ρωσία, κατά το παρελθόν, ήταν μάλλον εξαίρεση να υπάρχει κάποιος σεφ διάσημος με υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση.

Ένας από τους νέους, τολμηρούς και ταλαντούχους σεφ είναι αναμφίβολα ο Βλαντιμίρ Mούχιν. Είναι συμπαθής, γοητευτικός και μπορεί με απλά υλικά να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, ενώ στις πιο σύνθετες δημιουργίες του να προσδώσει πολύ πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις από αυτές που θα περίμενε κανείς.

Εστιατόριο της Μόσχας, στην λίστα των 50  καλύτερων εστιατορίων  στον κόσμο

Ο Βλαντίμιρ κατάγεται από την πόλη Γιεσεντούκι, αλλά έγινε διάσημος επαγγελματικά στην Μόσχα. Ήταν ένας μάγειρας πέμπτης γενιάς, που δούλεψε στα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας, αλλά σπούδασε στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία.

Το 2004, έγινε ο νεότερος σεφ στη Ένωση σεφ της Ρωσίας. Ήταν ο πρώτος από τους ρώσους σεφ, που έκανε περιοδεία στη Γαλλία, άνοιξε ως σεφ- μάγειρας μερικά εστιατόρια στη Μόσχα και στο Σότσι, και το 2013, αναδείχθηκε δεύτερος πρωταθλητής στον γνωστό διαγωνισμό S. Pellegrino Cooking Cup.

Ο χαρισματικός Mούχιν, που είναι άριστος γνώστης της μαγειρικής τέχνης πολλών χωρών, και πρωτίστως της κλασσικής ρωσικής μαγειρικής τέχνης, σπάει τα στερεότυπα.

Τα πιάτα που ετοιμάζει φαίνονται μερικές φορές ασυνήθιστα, ωστόσο συχνά χρησιμοποιεί ρωσικά προϊόντα, από τα πιο απλά (το ψωμί Μποροντίσκι) έως τα πιο σπάνια (όπως είναι η μαύρη τρούφα ή το φραγκόσυκο της Κριμαίας).

Σήμερα, μετά από μια τέτοια πορεία διευθύνει το εστιατόριο της Μόσχας White Rabbit, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία της γαστρονομίας της Ρωσίας, κατάφερε να βρεθεί στην 18η θέση στην λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου..

Τα ρωσικά εστιατόρια στην παγκόσμια κατάταξη

Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ μεταξύ των ρωσικών εστιατορίων, το πέτυχε το εστιατόριο White Rabbit πέρυσι, όταν πέρασε από την 71η θέση στην 23η.

Η κριτική επιτροπή, (αποτελούμενη από 900 μέλη), απονέμοντας του την διάκριση The World's 50 Best Restaurants Academy, έκανε λόγο για το Highest New Entry, ή για την «πιο επιτυχή πρώτη εμφάνιση της χρονιάς». Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Μούχιν αναδείχτηκε ο πιο νέος σέφ μαγειρικής μεταξύ των σεφ που διακρίθηκαν το 2015.

© Sputnik/Ekaterina Chesnokova

Σε διαφορετικές περιόδους, στην λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου είχαν μπεί και άλλα ρωσικά εστιατόρια. Πρόκειται για το εστιατόριο «Βάρβαροι» του Ανατόλι Κόμμα,(48η θέση) το «Καφέ Πούσκιν» (62η θεση) και «Τουραντότ» (65η θέση) του εστιάτορα Αντρέι Ντελλός, το εστιατόριο Semifreddo (83η θέση) και ο θρυλικός του σεφ Νίνο Γκρατσιάνο, το Cipollino και Doce Uvas (85η θέση) του Αντριάν Κέτγκλας.

Εκτός των άλλων τα εστιατόρια «Βάρβαροι» Cipollino και Doce Uvas, αυτή την στιγμή δεν λειτουργούν.

Είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στη Ρωσία ο γαστρονομικός τουρισμός

© Sputnik/Alexey Filippov

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο σεφ Βλαντιμίρ Mούχιν, υπήρξε πράγματι ο πρώτος σεφ που συνέβαλε να γίνει γνωστή η ρωσική κουζίνα στο εξωτερικό. Ο Μούχιν προώθησε με τρόπο επαγγελματικό, την ρωσική κουζίνα σε διεθνές επίπεδο.

Κάθε μήνα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ μαγειρικής στο εξωτερικό, σε εργαστήρια γαστρονομίας, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε διαφορετικές ηπείρους, αποδεικνύοντας ότι η ρωσική κουζίνα δεν είναι μόνο τηγανίτες, πελμένι και βότκα.

Του αρέσει να σπάσει τα στερεότυπα, να δείχνει πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η ρωσική κουζίνα, και πόσο μοντέρνα και σύγχρονη έχει γίνει.

«Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους. Η χώρα μας βρίσκεται ταυτόχρονα και στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ η κουλτούρα μας και η γαστρονομία μας αντλούσαν από τις παραδόσεις και τη φιλοσοφία των δύο ηπείρων» έλεγε ο Μούχιν μιλώντας το διεθνές συνέδριο San Sebastian Gastronomika. Το βούτυρο για παράδειγμα από την Βολογκντά, είναι ένα από τα προϊόντα μας, για τα οποία μπορεί να ειπωθεί ότι ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Το Forshmak, το οποίο πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι είναι ένα εβραϊκό φαγητό, είναι ένα ορεκτικό που έφεραν στην Ρωσία του Μεγάλου Πέτρου οι γερμανοί μάγειρες. Αυτό έχω υπ όψιν μου όταν λέω ότι θέλω να μάθω σε όλους την πραγματική ρωσική κουζίνα, να μιλήσω για την φύση της τις ρίζες της και τις παραδόσεις της».

Ο Βλαντίμιρ Μούχιν λέει ότι στον κόσμο της γαστρονομίας, λιγοστεύουν διαρκώς εκείνοι που κάποτε σε σταματούσαν και σε ρωτούσαν λέγοντας «Γειά; Πού είναι λοιπόν η βότκα;».

© Sputnik/Boris Babanov

Στην πραγματικότητα, αν δούμε τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ και οι τουριστικοί οδηγοί για τη Ρωσία, θα διαπιστώσουμε πως γράφουν ότι το πιο γνωστό εστιατόριο με αυθεντική ρωσική κουζίνα, είναι το ‘'Καφέ Πούσκιν‘'. Αναμφίβολα είναι, ένα πολύ καλό εστιατόριο, που πρέπει να επισκεφθούν οι ξένοι τουρίστες, αλλά στη Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και σε άλλες πόλεις υπάρχει πλέον πληθώρα εστιατορίων που έχουν στο μενού τους φαγητά τοπικής ρωσικής κουζίνας, και εντυπωσιάζουν με τα γκουρμέ εδέσματα τους.

Οι ρώσοι σεφ μαγειρικής, αξιοποιώντας εκ νέου τα τοπικά προϊόντα, τις διεθνείς γαστρονομικές παραδόσεις αλλά και την ρωσική εμπειρία, προτείνουν πρωτότυπες συνταγές από απλά υλικά.

Η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη Ρωσία είναι ακόμη υποτονική. Οι ξένοι δεν επιλέγουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να δοκιμάσουν κάποια εντυπωσιακά ρωσικά φαγητά στα εστιατόρια, γιατί απλά νομίζουν ότι δεν υπάρχουν.

Πολύ πιο σημαντικό είναι βέβαια όταν ρώσοι σεφ αναδεικνύονται νικητές σε διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής και τα ρωσικά εστιατόρια μπαίνουν στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων παγκοσμίως. Όταν οι ρώσοι σεφ μιλούν ξένες γλώσσες και μπορούν με τρόπο απλό και ενδιαφέρον να μιλούν στο εξωτερικό για τη ρωσική κουζίνα. Και όταν στην Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ με θέμα την γαστρονομία.

© Sputnik/Evgeny Biyatov

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι αναμφίβολα μία νέα αλλά πολλά υποσχόμενη τάση στη Ρωσία. Ο κάθε τουρίστας, όταν ταξιδεύει, τρώει και πίνει, μελετάει σχολαστικά τους τουριστικούς οδηγούς και τις online υπηρεσίες, επιλέγοντας κάθε φορά ένα εστιατόριο ή ένα καφέ για το επόμενο γεύμα του.

Η πολυεθνική Ρωσία, εκτός από την παραδοσιακή και σύγχρονη ρωσική κουζίνα έχει να προτείνει στους τουρίστες, μια απίστευτη ποικιλία φαγητών που έχουν οι τοπικές κουζίνες, που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα. Σήμερα, εκτός από την καλή ποιότητα και τις ανάλογες τιμές, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να «σερβίρουμε» όλο αυτό τον γαστρονομικό πλούτο.

Πηγή: www.ria.ru