ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα στο κέντρο της Μόσχας
© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα στο κέντρο της Μόσχας

Πάνω από χίλια αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά αντικείμενα, θησαυροί, τμήματα λιθόστρωτων, θεμέλια αρχαίων κτιρίων, βρέθηκαν μέσα σε δύο χρόνια όπου διενεργούνται εργασίες ανάπλασης των λεωφόρων στην Μόσχα. Το Mos.ru παρουσιάζει τα πιο πολύτιμα αντικείμενα.

Περισσότερα από χίλια αντικείμενα, "απομεινάρια" ιστορικών κατασκευών του παρελθόντος, ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης λεωφόρων της ρωσικής πρωτεύουσας. Τις περισσότερες φορές, οι ειδικοί γνωρίζουν ακριβώς πού μπορεί να ανιχνευθούν ιστορικά αντικείμενα. Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη τμημάτων από αρχαία τοίχη και κτίρια, δεν αποτελεί καμία έκπληξη για αυτούς. Αυτοί οι θησαυροί και τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν ένα ευχάριστο… αναπάντεχο.

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια εργασιών στην οδό Πουσέτσναγια κάτω από την άσφαλτο ανακαλύφθηκαν τμήματα τούβλου, ολλανδικού τύπου. Πρόκειται για μία σπάνια —για την Μόσχα —μέθοδο ασφαλτόστρωσης, με τα πρότυπα της ολλανδικής τεχνοτροπίας. Την πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος εφαρμόστηκε στη Ρωσία, ήταν κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Τα τούβλα αυτά ήταν τοποθετημένα στο πλάι και πάνω τους ήταν ελάτινοι πλίνθοι. Το υλικό αυτό διακρίνεται για την υψηλή του αντοχή. Τον 20ο όμως αιώνα άρχισε η επιφάνειά του να ραγίζει λόγω της αύξησης των φορτίων, καθώς τότε εμφανίσθηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα. Ως εκ τούτου, πάνω από το ολλανδικό τούβλο τοποθετήθηκαν πέτρες και μεταγενέστερα άσφαλτος.

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

Επί της οδού Μγιάτσνιτς κοντά στο σπίτι 24/7, στο κτίριο 1 (όπου βρίσκεται το αντικείμενο της πολιτιστικής κληρονομιάς — το Νταχαντνίι Ντομ της Σχολής Στρογκανόφ), βρέθηκαν συρματοπλέγματα με φωτεινά πρίσματα. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι κατασκευασμένα τον 19ο-αρχές του 20ου αιώνα. Πέρυσι τα ευρήματα αυτά  μεταφέρθηκαν σε τμήμα του Πολυτεχνείου για εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση. Δύο τμήματα που έχουν, ήδη, αποκατασταθεί, επέστρεψαν στο ιστορικό σημείο στην οδό Μγιάτσινιτς, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

Στην πλατεία Τουρκιένεφ ανακαλύφθηκε ένα μικρό τμήμα των λευκών θεμελίων της οχύρωσης της θρυλικής Λευκής Πόλης (1586-1593).   (Λευκή Πόλη — ιστορική συνοικία της Μόσχας όπου πλέον δεν διαφυλάσσεται τίποτα.) Στα χρονικά έτσι ονομαζόταν το κάστρο, το οποίο βρισκόταν στο σημείο που σήμερα βρίσκονται οι σύγχρονες λεωφόροι. Πρόκειται για την τρίτη- μετά το Κρεμλίνο και το Κιτάι-γκόραντ, οχύρωση της Μόσχας). 

Στην οδό Τβερσκάγια, κοντά στο σπίτι 16 σε έκταση 50 μέτρων, βρέθηκαν τα απομεινάρια μίας ξύλινης γέφυρας των 17ου και 18ου αιώνα. Σώζονται τμήματα τεσσάρων σειρών, οι οποίες αποτελούνται από επίστρωμα πολλών δοκών. Στο ανώτερο στρώμα εντοπίστηκαν ίχνη πυρκαγιάς του 18ου αιώνα. Κατά τον καθαρισμό των ξύλινων σειρών, εντοπίσθηκαν θραύσματα από λευκά πήλινα οικιακά σκεύη, χάλκινα μικρά βαρίδια, σταυροί που φοριούνταν κατάσαρκα, και διάφορα προϊόντα από δέρμα.

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

Εδώ βρέθηκε και ένα μοναδικό εργαλείο για πλαστογράφηση. Πρόκειται για έναν σιδερένιο κύβο με δύο όψεις, στις οποίες απεικονίζονται οι δύο όψεις του νομίσματος (καπίκια) της περιόδου του τσάρου Αλεξέϊ Μιχαήλοβιτς (1645-1676). Το εργαλείο ονομαζόταν Ματατσνίκ και με αυτό έφτιαχναν σφραγίδες για την κοπή πλαστών νομισμάτων.

Στην πλατεία Πούσκιν στην πλευρά της τάφρου ανακαλύφθηκαν θεμέλια της περίφραξης του κτιρίου του γυναικείου μοναστηριού της Ιεράς μονής (1654-1937), το οποίο βρισκόταν στις πύλες της Λευκής Πόλης, και ως εκ τούτου η τοιχοποιία ήταν από λευκά τούβλα. Εδώ διαφυλασσόταν τμήμα της τραπεζαρίας της εκκλησία της αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου του Πετσόρ (πόλη και ομώνυμος ποταμός της Ρωσίας). Εδώ βρέθηκαν πλακάκια σόμπας, νομίσματα, πόρπες, και σταυροί που αναφέρονται στην περιόδο ύπαρξης της Ιεράς Μονής.

Στο σπίτι Νο 4 επί της Τβερσκάγια, βρέθηκε κεραμικό μπουκάλι με την ένδειξη "Βάλσαμο του Ρίγα", το σημερινό "Ιούλιο Καίσαρας". Είναι εκπληκτικό το γεγονός οτι το σκεύος είναι σχεδόν ολόκληρο, ανέπαφο, και σύμφωνα με την εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων, το εύρημα χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου- αρχές του ΧΧ αιώνα.

Στην Μπαλσάγια Γιακιμάνκα, (πρώην λεωφόρος Ντιμιτρόφ) βρέθηκαν κομμάτια από ανάγλυφα πλακάκια σόμπας του δεύτερου μισού του 17ου, αρχές του 18ου αιώνα. Η μπροστινή όψη των πλακακιών είναι διακοσμημένη με φυτικά στολίδια. 

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

Τα υπόλοιπα ευρήματα είναι κοινά οικιακά αντικείμενα (κομμάτια από κεραμικά αγγεία, κηροπήγια, μαχαίρια, πορσελάνες και υαλικά), ρούχα (πόρπες, κουμπιά, δερμάτινα παπούτσια,  πέταλα), δομικά υλικά (κεραμικά, σωλήνες, καρφιά) και άλλα. Ολα αυτά τα υλικά χρονολογούνται στην περίοδο του 16ου με τον πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Τα πιό ενδιαφέροντα από αυτά μπορείτε να τα δείτε στο site μας

Οι εργασίες ανάπλασης των δρόμων συνεχίζονται και έτσι, ανανεώνεται και ο κατάλογος των ευρημάτων. Στις 8 Ιουνίου στον οδό Βαζνεσένσκι, στο κτίριο Νο 22 βρέθηκε ένας θησαυρός από μερικές δεκάδες χάλκινα νομίσματα του 18ου αιώνα. Τα παλιά αυτά νομίσματα εξετάζουν τώρα οι ειδικοί, προκειμένου να προσδιορίσουν την αξία τους.  Τα νομίσματα  βρέθηκαν στο έδαφος, εικάζεται όμως ήταν μέσα σε πορτοφόλι, ή τσάντα. Όλα τα ευρήματα θα μεταφερθούν στο Μουσείο της Μόσχας μέχρι το 2019 (θα χρειασθεί χρόνος στους ειδικούς για να τα εξετάσουν). Θα παραμείνουν στο ίδιο μέρος όπου και θα διαφυλαχθούν.  Κάποια όμως ευρήματα αποφάσισαν να τα δείξουν στους Μοσχοβίτες και στους επισκέπτες της πόλης. Για παράδειγμα, στην οδό Πουσέτσναγια παρέμεινε στην επιφάνεια τμήμα ολλανδικού τούβλου.

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

Στο πεζοδρόμιο της Τβερσκάγια προγραμματίζεται μία γυάλινη έκθεση με φωτισμό και θέρμανση. Το γυαλί θα τοποθετηθεί απ 'ευθείας πάνω στο τμήμα του οδοστρώματος. Πιθανόν, μερικά ακόμα αντικείμενα επί της Τβερσκάγια, αποθανατισθούν σε σχέδια πεζοδρόμησης ή σε φυτικά στολίδια. Υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος προσδιορισμού του περιγράμματος των ιστορικών αντικειμένων. " Αυτό μπορεί να είναι η πλακόστρωση άλλου χρώματος, ή θάμνοι στο γκαζόν, που φυτεύθηκαν κατά μήκος του περιγράμματος του κτιρίου που βρίσκεται κάτω από το έδαφος", εξήγησε ο επικεφαλής αρχαιολόγος της Μόσχας Λεονίντ Καντρατσιέφ. Παραπλεύρως θα τοποθετηθεί μια πινακίδα με πληροφορίες για τον ιστορικό χώρο. Παρόμοια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί για τον ναό του Αγίου Δημητρίου και για τα τοίχη των πύργων της Λευκής Πόλης.

© Η επίσημη ιστοσελίδα του Δημάρχου και της Κυβερνήσεως της Μόσχας

«Την πρόοδο των εργασιών του προγράμματος "Ο δρόμος μου", παρακολουθούν σε συνεχή βάση πάνω από εκατό ειδικοί: αρχαιολόγοι, τοπογράφοι και άλλους εμπειρογνώμονες»,  λέει ο Λεονίντ Καντρατσιέφ.

Ολα τα έργα τέχνης και τα ιστορικά αντικείμενα διαφυλάσσονται προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης χοντρών σωλήνων για καλώδια στις τάφρους συχνά βρίσκουν συντρίμμια, τα οποία παρέμειναν από την σοβιετική εποχή.  Ως εκ τούτου, οι ειδικοί μελετούν προσεκτικά όλα τα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί, και όπου χρειασθεί χρησιμοποιείται ειδική τεχνογνωσία. Και κάποιες φορές τα αρχαιολογικά ευρήματα προκαλούν ιδιαίτερα συναισθήματα. Στο μέλλον σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και να δημοσιευθεί ένας χάρτης των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Πηγή: ιστοσελίδα της Μόσχας