ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιερός Πόλεμος
© Sputnik/Anatoliy Garanin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερός Πόλεμος

Στην σοβιετική και τη ρωσική ιστοριογραφία, η περίοδος που άρχισε με την επίθεση της Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου του 1941 και η οποία ολοκληρώθηκε με την ήττα της Γερμανίας τον Μάιο του 1945, αποκαλείται παραδοσιακά ως η περίοδος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Το πρωί της 22ας Ιουνίου, έμοιαζε  μ'  ένα συνηθισμένο πρωινό. Οι κάτοικοι της Σοβιετικής Ένωσης έμαθαν ότι ο πόλεμος άρχισε, λίγο αργότερα,  κατά το μεσημέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών Βιτσισλάβ Μόλοτοφ, στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον σοβιετικό λαό άρχισε με τα εξής λόγια:  «Σήμερα στις 4:00 το πρωί, τα γερμανικά στρατεύματα χωρίς να προβάλλουν καμία αξίωση προς τη Σοβιετική Ένωση, χωρίς να ανακοινώσουν ότι κηρύσσουν πόλεμο, επιτέθηκαν χώρα μας».

Την ίδια ακριβώς ημέρα, το Προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ με διάταγμα που εξέδωσε, καλούσε σε επιστράτευση όλους τους εφέδρους με ημερομηνίες γεννήσεως από το 1905 έως το 1918, σε όλες τις στρατιωτικές περιφέρειες. Εκατοντάδες χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες έπαιρναν το φύλλο πορείας και έφευγαν για το μέτωπο.

© Sputnik/Anatoly Garanin

Τα φασιστικά στρατεύματα την πρώτη ημέρα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κατάφεραν κατά της Σοβιετικής Ένωσης πλήγματα που είχαν σχεδιάσει εκ των προτέρων. Τις επιθέσεις των γερμανικών στρατευμάτων υπέστησαν οι μονάδες του Κόκκινου Στρατού κατά μήκος όλης της γραμμής των συνόρων. Βομβαρδίστηκαν η Ρίγα, η Ουιντάβα, η Λιμπάβα, το Σιαουλιάι, το  Κάουνας, το Βίλνιους, το Γκρόντνο, η Λήδα, το Βολκοβίσκ, η Μπρεστ, το Κομπρίν, το Σλονίμ, ο Μπαρανόβιτσι, το Μπομπρουίσκ, το Ζιτόμιρ, το Κίεβο, η Σαβστόπολη και πολλές άλλες πόλεις. Επίσης, οι Ναζί βομβάρδισαν κόμβους του σιδηροδρομικού δικτύου, αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις.

© Sputnik/Flexander Yuriev

Πρώτοι δέχθηκαν τα πλήγματα του εχθρού οι συνοριοφύλακες και στρατιώτες των μονάδων αντιπερισπασμού. Επί ένα μήνα στα μετόπισθεν των γερμανών πολεμούσε η φρουρά του Οχυρού της Μπρεστ. Ακόμη και όταν ο εχθρός κατέλαβε το Οχυρό, μερικοί από τους υπερασπιστές της πόλης συνέχιζαν την αντίσταση. Ο τελευταίος μαχητής συνελήφθη από τους Γερμανούς το καλοκαίρι του 1942. Τον ηρωισμό των υπερασπιστών του Οχυρού της Μπρέστ έχει ως θέμα το βιβλίο του Μπορίς Βασίλιεφ με τίτλο «Στους καταλόγους δεν υπάρχει τ΄όνομα του».

Κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ ωρών του πολέμου, η Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία έχασε 1.200 αεροσκάφη, εκ των οποίων περίπου τα 900 χάθηκαν επί εδάφους (καθώς οι γερμανοί βομβάρδισαν 66 αεροδρόμια). Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Δυτική Στρατιωτική περιφέρεια ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου έχασαν την ζωή του περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 11,3 εκατομμύρια σκοτώθηκαν στα πολεμικά μέτωπα. Στα χέρια των φασιστών πιάστηκαν  6 εκατομμύρια αιχμάλωτοι. Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος διήρκεσε 1.418 ημέρες και νύχτες.

© Sputnik/Alexander Alpatkin

Έως το 1992, η ημέρα έναρξης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου δεν ήταν μια ημέρα μνήμης που επισήμως εορτάζονταν. Με απόφαση του, το  Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακήρυξε στις 13 Ιουλίου του 1992, την ημέρα αυτή ως Ημέρα Μνήμης των υπερασπιστών της Πατρίδας.

Με διάταγμα του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, στις 8 Ιούνη του 1996, κήρυξε την 22α Ιουνίου, την ημέρα έναρξης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου ως Ημέρα Μνήμης και Πένθους.

Στις 22 Ιουνίου, τιμώντας την ημέρα έναρξης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου σε όλη την ρωσική επικράτεια κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες. Στα πολιτιστικά κέντρα, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο  καθ όλη την διάρκεια της ημέρας αυτής, ακυρώνονται κάθε είδους ψυχαγωγικά προγράμματα και εκπομπές.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr