ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Αιγαίο στο Διεθνή Χάρτη Επιστημονικής Εκπαίδευσης
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Αιγαίο στο Διεθνή Χάρτη Επιστημονικής Εκπαίδευσης

Η σπάνια ελληνική βιοποικιλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πόλο έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά για πάρα πολλούς άλλους που θέλουν να τη γνωρίσουν και να την απολαύσουν.

Πεντακόσιοι νέοι επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές από 22 χώρες, επισκέπτονται αυτή την περίοδο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'', για να μελετήσουν τη σπάνια φύση των νησιών μας.

Με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου στο διεθνή χάρτη των σημαντικών πεδίων επιστημονικής εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» έπειτα από προεργασία 16 ετών, προσελκύει στα νησιά του Αιγαίου μεγάλο αριθμό επιστημόνων, ακαδημαϊκών, φοιτητών και μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Μόνο κατά τους επόμενους μήνες, θα συμμετάσχουν στην καινοτόμο σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας που διεξάγεται αυτή την περίοδο, σχεδόν 500 συμμετέχοντες από πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία από 22 χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Αυστραλία και από όλη την Ευρώπη). Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά, είναι υποχρεωτικά, εξεταζόμενα και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών για τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίκεντρο αυτών των δράσεων επιστημονικής εκπαίδευσης είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών, καθώς και το νησί της Σάμου όπου βρίσκεται η κύρια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Πέρα από τη μελέτη της σημαντικής νησιωτικής βιοποικιλότητας τόσο της Σάμου, όσο και των μικρών νησιών της βορείου Δωδεκανήσου, οι εκπαιδευτικές δράσεις φέτος έχουν ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο που προσελκύει τα πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία στο νησί των Λειψών.

Αυτό είναι ένα νέο έργο παγκόσμιας σημασίας που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού στον κόσμο «Φυσικού Θαλάσσιου Καταφυγίου» επίκεντρο του οποίου θα αποτελεί ένα νοσοκομείο θαλάσσιων ζώων και θα απαρτίζεται από χερσαίες αλλά και θαλάσσιες εγκαταστάσεις, όπου τα τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα θα έχουν τη δυνατότητα να αναρρώσουν σε φυσικές, ημι-ελεύθερες συνθήκες. Η ανάπτυξη αυτής της εθνικής σημασίας δράσης, γίνεται με την υποστήριξη διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, και με τη στενή συνεργασία του Δήμου Λειψών- ένα δήμο που έχει χαράξει μία πραγματικά «πράσινη» πορεία, και ήδη αποτελεί και θα αποτελέσει όλο και περισσότερο πραγματικό πρότυπο ανάπτυξης για όλους τους νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ