ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπάνια, τρυφερή συνύπαρξη: Γάτα θήλαζε λυκάκια στον ζωολογικό κήπο του Νοβοσιμπίρσκ
© Sputnik/Alexandr Kryazhev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπάνια, τρυφερή συνύπαρξη: Γάτα θήλαζε λυκάκια στον ζωολογικό κήπο του Νοβοσιμπίρσκ

Η Μούσκα, είναι η αγαπημένη γάτα του ζωολογικού κήπου του Νοβοσιμπίρσκ, η οποία έγινε διάσημη πριν ένα χρόνο, όταν άρχισε να θηλάζει πέντε νεογέννητα κόκκινα λυκάκια, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του ζωολογικού κήπου.

Όταν ένα ζευγάρι κόκκινων λύκων, απόκτησε απογόνους, η λύκαινα δεν μπορούσε να ταΐσει τα μικρά της, και τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Μούσκα. Η γάτα εκείνη την περίοδο θήλαζε ήδη το γατάκι της, αλλά δεν πτοήθηκε να αναλάβει και τον θηλασμό των πέντε νεογέννητων λύκων.

«Η γάτα δέχθηκε τα μικρά, και άρχισε αμέσως να τα ταΐζει, να τα ζεσταίνει, να τα πλένει και να τα φροντίζει με κάθε τρόπο. Και τα μικρά λυκάκια δέχθηκαν αμέσως την γάτα. Την συνήθισαν πολύ γρήγορα και άρχισαν να αντιμετωπίζουν την Μούσκα σαν τη μαμά τους. Στην οικογένεια αυτή, κανείς δεν νοιάζονταν για τις διαφορές που είχαν στην εξωτερική εμφάνιση. Κοντά στην γκριζολευκοκόκκινη γάτα προσαρμόστηκαν άριστα τα πέντε σκούρα καφετιά κουτάβια», αναφέρει στην ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου.

Η γάτα αδιαμαρτύρητα θήλαζε τα μικρά, αλλά παρά την θέλησή της, το γάλα τής δεν έφτανε για να ταΐσει και τα μικρά. Τα λυκάκια είναι πιο σωματώδη από τα γατάκια και οι ρυθμοί που μεγαλώνουν είναι επίσης διαφορετικοί. Για αυτό και τα λυκάκια τα τάιζαν κάθε τρεις ώρες με ένα μίγμα που παρασκευάζεται από γάλα σε σκόνη για τα κουτάβια.

Με τη μητέρα-γάτα τους τα λυκάκια έμειναν ενάμιση μήνα. Στο διάστημα αυτό είχαν μεγαλώσει πολύ. Όταν μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστό κλουβί, τα λυκάκια είχαν γίνει ήδη ανεξάρτητα, πολύ δραστήρια, έτρωγαν κρέας και έπιναν από το μπολ κανονικό αγελαδινό γάλα.

Ο Κόκκινος λύκος θεωρείται ένα από τα πλέον σπάνια είδη λύκων. Η εμφάνιση του έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά του λύκου, τα οποία όμως συνδυάζονται με χαρακτηριστικά της αλεπούς και του τσακαλιού.

Ο κόκκινος λύκος ζει στην Κεντρική και τη Νότια Ασία, στα νησιά Σουμάτρα και την Ιάβα, τις νότιες περιοχές της Άπω Ανατολής και της Ανατολικής Σιβηρίας. Ζει στα δάση, και στα βουνά (σε υψόμετρο έως 3000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας), στις στέπες. Δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να κυνηγάει κάθε ώρα της ημέρας. Τρέφεται κυρίως με μεσαίου μεγέθους οπληφόρα θηλαστικά, τρωκτικά και πτηνά. Ζει σε αγέλες 5-12 μελών.

Ο κόκκινος λύκος έχει συμπεριληφθεί στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο (σ.σ.απειλούμενων ζώων), στο Κόκκινο Βιβλίο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο.

Πηγή: www.ria.ru