ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκαεπτά αιωνόβια δέντρα στην στέγη ενός ναού!
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ.ΜΑΝΩΛΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαεπτά αιωνόβια δέντρα στην στέγη ενός ναού!

'Ενα από τα θαύματα της φύσης, σας καλωσορίζει  έξω από το χωριό Βάστα Αρκαδίας, σε ένα μικρό φαράγγι με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά: Πρόκειται για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, αφού από την οροφή του "ξεπηδούν" 17 αιωνόβια δέντρα!

Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο, για να δουν από κοντά αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο με τα δέντρα, οι ρίζες των οποίων περνούν μέσα από τους τοίχους της εκκλησίας και οι κορυφές τους περνούν μέσα από τη στέγη της.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δ.ΜΑΝΩΛΗΣ

Ένα μοναδικό σύμπλεγμα "κυριαρχεί" στο γαλήνιο τοπίο: "Πρωταγωνιστής" ο ναός, ένα πέτρινο εκκλησάκι που χτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας, ο οποίος "φιλοξενεί" και τα 17 πανύψηλα δέντρα, ύψους περίπου είκοσι μέτρων και βάρους αρκετών τόνων, των οποίων τις ρίζες ουδείς κατάφερε, μέχρι σήμερα, να "εντοπίσει".

Ο θρύλος αναφέρει ότι στην περιοχή θανατώθηκε η Αγία Θεοδώρα την εποχή του Βυζαντίου, όταν κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για το στρατό του και αν αυτό δεν ήταν δυνατό έπρεπε να δώσει χρήματα για την μίσθωση ενός μισθοφόρου. Τα χρήματα ήταν πολλά για την οικογένεια της Θεοδώρας και ο πατέρας της ανήμπορος να συμμετέχει στο στρατό, γι΄ αυτό η 17χρονη Θεοδώρα αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει στο στρατό του χωριού. Λίγο αργότερα μια κοπέλα του χωριού έμεινε έγκυος και η τοπική κοινωνία θεώρησε ότι την ατίμωσε ο νεαρός στρατιώτης, που υποδυόταν η Θεοδώρα. Λίγο πριν εκτελεστεί και ενώ ξεψυχούσε, η Αγία ζήτησε από τον Κύριο να κάνει το σώμα της ναό, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της νερό, να τα ποτίζει. Στην περιοχή χτίστηκε το εκκλησάκι στα τέλη του 10υ αιώνα, ενώ από τα θεμέλια του ναού αναβλύζει ένα ποτάμι που καταλήγει στο Μεσσηνιακό Κόλπο στην Καλαμάτα.