ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξίδι, παρέα με δύο τετράποδους και χνουδωτούς καπετάνιους!

 

Είναι χνουδωτοί, απολαμβάνουν την αγάπη του κόσμου και, σίγουρα, "κλέβουν" τις εντυπώσεις: Ο Ναύτης και ο Ναύκληρος δύο γάτοι, "μέλη" του πληρώματος του ποταμόπλοιου «Νικολάι Τσερνισέφσκι» που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, βάζουν σε κάθε κρουαζιέρα τη δική τους "πινελιά".

Η ζωή στο καράβι δεν είναι εύκολη και σίγουρα όχι ξεκούραστη: Ο καθένας έχει τις δικές του αρμοδιότητες, αλλά και οι δύο τους, τις αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο. Ο Ναύτης, κάθε νύχτα κάνει επιθεώρηση από τα μεσάνυχτα έως τις 4 το πρωί. Επιπλέον, είναι σε θέση να κάνει και μετεωρολογικές προγνώσεις, αφού — όπως λένε τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος — η συμπεριφορά του γάτου είναι αρκετή για να μπορείς με ακρίβεια να προβλέψεις τον καιρό για τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή ο Ναύκληρος, προτιμά να χουζουρεύει στην γέφυρα του καπετάνιου και να διασκεδάζει, παίζοντας με το δικό του ναυτικό καπέλο.

Είναι διαφορετικοί χαρακτήρες, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη «δουλειά», καθορίζει και την θέση τους στην ιεραρχία του πληρώματος. Ο Ναύτης για παράδειγμα έφθασε να γίνει βοηθός καπετάνιου, ενώ ο Ναύκληρος παραμένει ακόμη μαθητευόμενος, αφού προτιμά περισσότερο το χουζούρι…

Οι γάτοι, όπως όλο το πλήρωμα, ακολουθούν τον κανονισμό του πλοίου και φορούν την αντίστοιχη στολή. Κατά κανόνα, όταν φορούν τα ναυτικά τους καπέλα, ενθουσιάζουν υπέρμετρα τους τουρίστες.

Ο Ναύτης ζει στο «Νικολάι Τσερβνισέφσκι» εννέα χρόνια. Αν υπολογίσει κανείς τα χιλιόμετρα που έχει κάνει, μπορεί να πει ότι έχει κάνει επτά φορές τον γύρο του κόσμου. Στο πλοίο βρέθηκε χάρη στον καπετάνιο Κότιν, ο οποίος τον είχε πάρει για την οικογένεια του όταν ήταν ακόμη μικρό γατάκι, και στη συνέχεια τον έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια.

Ο Ναύκληρος έγινε μέλος του πληρώματος, πολύ αργότερα. Ωστόσο δε μπορεί να πει κανείς ότι τον φροντίζουν και τον χαϊδεύουν λιγότερο από τον Ναύτη. Και οι δύο γάτοι, λειτουργούν για το πλήρωμα ως αντιαγχολυτικό, καθ' όλη την διάρκεια των έξι μηνών που κάνει δρομολόγια το πλοίο, αφού όπως λένε όταν τους χαϊδεύουν, βελτιώνεται η διάθεσή τους.

Όταν τελειώνει η σεζόν οι γάτοι μετακομίζουν στο σπίτι του καπετάνιου, περιμένοντας την άνοιξη για να σαλπάρουν και πάλι για νέες περιπέτειες…

Πηγή: www.ria.ru