ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το θρυλικό θωρηκτό Αβρόρα επιστρέφει ''ανανεωμένο'' στην Αγία Πετρούπολη
© Sputnik/Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το θρυλικό θωρηκτό Αβρόρα επιστρέφει ''ανανεωμένο'' στην Αγία Πετρούπολη

Το θωρηκτό «Αβρόρα» μετά τις εργασίες αναπαλαίωσης του, που έγιναν στο ναυπηγείο της Κροστάνδης, επιστρέφει και πάλι στα μέσα Ιουλίου στην μόνιμη θέση ελλιμενισμού στην παραποτάμια λεωφόρο Πετρογκράντσκαγια, όπως ανέφερε στην σύσκεψη του συμβουλίου αρωγής του θωρηκτού ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο.   

«Το θωρηκτό, θα επιστρέψει στα μέσα Ιουλίου,  περίπου στις 15-με 16 Ιουλίου. Και αυτό θα εξαρτηθεί ως επί το πλείστον από τον καιρό», πρόσθεσε.

Το ελαφρύ θωρηκτό πρώτης κλάσεως «Αβρόρα» ναυπηγήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1903. Από το 2004 άρχισαν οι εργασίες αναπαλαίωσης στο ναυπηγείο της Κροστάνδης (το οποίο συνιστά τμήμα της Ενωμένης Ναυπηγοκατασκευαστικής εταιρείας).

Επί του παρόντος, στο ναυπηγείο της Κροστάνδης έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του σκελετού του πλοίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, επισκευάσθηκε η ρωγμή που είχε δημιουργηθεί πάνω από την ίσαλο γραμμή. Παράλληλα, ανανεώνονται τα μουσειακά εκθέματα, αποκαθίσταται ο ιστορικός διάκοσμος των εσωτερικών τμημάτων του πλοίου. Επισκευαστικές εργασίες στο Αβρόρα είχαν να γίνουν από το 1984. 

Αρχικά το χρονοδιάγραμμα, προέβλεπε ότι το αναπαλαιωμένο —πλέον- θωρηκτό Αβρόρα με τα νέα μουσειακά εκθέματα που εκτίθενται στους εσωτερικούς του χώρους, θα επέστρεφε στην παντοτινή θέση ελλιμενισμού του, που βρίσκεται απέναντι από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Ναχίμοφσκι της Αγίας Πετρούπολης, την Ημέρα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις 31 Ιουλίου

Το θωρηκτό «Αβρόρα», συνιστά μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για τη Ρωσίας, κειμήλιο του Ρωσικού Στόλου και σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης του1917. Το ίδιο το πλοίο ανήκει στον Πολεμικό Στόλο της Ρωσίας, ενώ τα μουσειακά εκθέματα που εκτίθενται στους εσωτερικού του χώρους, είναι υπό την εποπτεία της διεύθυνσης πολιτισμού του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. 

Πηγή: www.ria.ru