ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πρώτο ρομπότ-ξεναγός της Μόσχας
© Sputnik/Iliya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πρώτο ρομπότ-ξεναγός της Μόσχας

Για πρώτη φορά, φέτος το καλοκαίρι, στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Σιούσεβ της Μόσχας τις ξεναγήσεις θα τις κάνει ένα ρομπότ, ο Αλάντιμ: Το ανθρωπόμορφο ρομπότ, με τα γαλάζια μάτια και την οθόνη αφής στο στέρνο, θα ενημερώσει τους επισκέπτες για την αρχιτεκτονική του μετρό στην έκθεση με τίτλο «Το μετρό της Μόσχας — ένα υπόγειο μνημείο της αρχιτεκτονικής». Επιπλέον, θα μπορεί να ανταλλάσει ερωτήσεις και απαντήσεις, μέχρι και να… αστειεύεται με τους επισκέπτες του μουσείου.

Όπως εξηγεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το ρομπότ, με τον Αλάντιμ έχουν προγραμματιστεί μόνο δύο ξεναγήσεις. Η πρώτη θα γίνει στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής. Ο ηλεκτρονικός ξεναγός θα μιλήσει στους επισκέπτες για τα εκθέματα: για τα σχέδια των στάσεων του μετρό, που είναι έργα διάσημων αρχιτεκτόνων, για τις μοναδικές φωτογραφίες και για τα έγγραφα της συλλογής του μουσείου.

Και, βέβαια, οι επισκέπτες θα μπορούν οι ίδιοι να συνδιαλέγονται με τον τεχνητό ξεναγό τους. Ο τρόπος επικοινωνίας θα προσαρμόζεται ανάλογα με την κοινωνική ομάδα των ανθρώπων στους οποίους θα απευθύνεται. Όταν ο Αλάντιμ έχει μπροστά τους εκπροσώπους του ωραίου φύλου, θα τους μιλάει για την αρχιτεκτονική διαμόρφωση των σταθμών. Όταν μιλάει με άνδρες θα αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα σχετικά με την κατασκευή  του μετρό.

Το Τεχνολογικό ινστιτούτο της Μόσχας διευκρίνισε ότι «στη μνήμη του Αλάντιμ βρίσκονται αποθηκευμένες περισσότερες από 400.000 διαφορετικές εκφράσεις και συνθημάτων», προσθέτοντας ότι «το ρομπότ θα μπορεί να θυμάται τα ονόματα των προσώπων με τα οποία γνωρίστηκε, κι επίσης να ξεχωρίζει τα πρόσωπά τους και να προσδιορίζει το φύλο και την ηλικία των ανθρώπων».

Όταν το ρομπότ ακούει κάποια άγνωστη έκφραση θα την αποθηκεύει αυτόματα σε ένα ειδικό αρχείο. Έπειτα, ειδικοί στη ρομποτεχνική επιστήμονες θα προσαρμόσουν τη συμπεριφορά του ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα έκφραση που αυτό έχει μάθει.

Λεπτομέρειες για την ξενάγηση που πρόκειται πραγματοποιηθεί μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο του μουσείου.

Ο Αλαντίμ κατασκευάστηκε στο Περμ το 2014. Το ρομποτ μετακινείται σε τροχούς με ταχύτητα που αγγίζει τα 5 χιλιόμετρα την ώρα. Έχει δύο βραχίονες με τους οποίους μπορεί να κάνει χειραψία, οθόνη στο στέρνο και διαδραστικό εγγέφαλο. Επίσης μπορεί να φωτογραφίζει και να εκτυπώνει τις φωτογραφίες του. Από τον Φεβρουάριο του 2015, ο Αλαντιμ εργάζεται στο Ινστιτούτο δίνοντας, μεταξύ των άλλων και διαλέξεις για τη ρομποτεχνική.

Πηγή: ιστοσελίδα της Μόσχας