ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23η Γενική Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

23η Γενική Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Οι θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές και η Ορθόδοξη άποψη για αυτές βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού της 23ης γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η έναρξη της οποίας έγινε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαου Βούτση, του προέδρου της Δ.Σ.Ο. και μέλους της Ρωσικής Δούμα, Σεργκέι Ποπώφ, του υφυπουργού Εξωτερικών και γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, Ιωάννη Αμανατίδη, εκπροσώπων ορθοδόξων εκκλησιών και μελών κοινοβουλευτικών ομάδων των 27 χωρών μελών της ΔΣΟ, επισήμων, αγιορειτών, κ.α.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΔΣΟ o κ. Ποπώφ, χαιρέτισε την παρουσία των προέδρων της κρατικής Δούμα της Ρωσίας και της Βουλής των Ελλήνων στις εργασίες της ΔΣΟ και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα και στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται σε διεθνές επίπεδο στο κόσμο, την τρομοκρατία, τις διώξεις χριστιανών στη Μ. Ανατολή, τη Συρία, το Ιράκ, τη Β. Αφρική, καλώντας τη συνέλευση να τοποθετηθεί στα θέματα αυτά και σημειώνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί στο σύγχρονο κόσμο. Υπογράμμισε, ότι η φετινή συνέλευση γίνεται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ξεχωριστή ιστορία, άνω των δύο χιλιάδων τριακοσίων χρόνων, της οποίας πολιούχος είναι ο 'Αγιος Δημήτριος, αλλά επίσης είναι σημαντική πόλη και για το σλαβικό κόσμο, καθώς είναι η γενέτειρα των ιεραποστόλων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Χαιρετίζοντας τη συνέλευση η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας — Θράκης) Μαρία Κόλλια — Τσαρουχά επεσήμανε ότι ο δυτικός πολιτισμός έφτασε πλέον στο σημείο, που καλείται να επιλέξει «ανάμεσα σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο, ή σε μια κοινωνία που μοναδικό της στόχο θα έχει την χωρίς κανόνες επιδίωξη του κέρδους».

«Η υιοθέτηση μέχρι σήμερα του δεύτερου τρόπου οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής σε παγκόσμια δυστυχώς έκφραση και μετέτρεψε τους ανθρώπους σε αριθμούς, οπλίζοντας με αυτό τον τρόπο ακραία στοιχεία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, τα οποία πολλαπλασίασαν τα φαινόμενα τρομοκρατίας» είπε η κ. Κόλλια —Τσαρουχά και πρόσθεσε: «Αυτός ο τρόπος είναι κάθετα ενάντια στην Ορθοδοξία, η οποία ως βασικό της ζητούμενο φέρει το σεβασμό της ανθρώπινης ταυτότητας, αλλά και την ανεκτικότητα, ως εκ τούτου υπονομεύει και τη σύγχρονη δημοκρατία που χτίστηκε πάνω σε αυτές τις αρχές».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία διαθέτει «τα στοιχεία, που μπορούν να αντιστρέψουν τη δυσοίωνη πορεία του δυτικού πολιτισμού επαναφέροντας τις κοινωνίες μας στις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, του σεβασμού προς το συνάνθρωπό μας» και τόνισε ότι «αποτελεί ευτυχές γεγονός ότι το 2016, που έχει κηρυχθεί έτος Ελλάδας —Ρωσίας συμπίπτει με την επανατοποθέτηση αυτών των δύο ιστορικών ορθόδοξων εθνών στο επίκεντρο των εξελίξεων». «Περισσότερο, λοιπόν, από ποτέ, διαφαίνεται η ευθύνη μας να μεταδώσουμε ξανά τα μηνύματα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο» είπε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι χρέος μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η Ορθοδοξία είναι «τρόπος ζωής» και αναφέρθηκε στους σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης με τη Ρωσία, υπενθύμισε ότι η πόλη είναι αδελφοποιημένη με την Αγία Πετρούπολη, ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό κοινών δράσεων, τις πολιτιστικές επαφές, κ.α.

Επίσης, χαιρέτισαν, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης 'Ανθιμου, ο οποίος στη συνέχεια παραβρέθηκε στην εκδήλωση, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Μόσχας, μέλη των κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη ΔΣΟ, κ.α.

Εγκαίνια έκθεσης "Άθως: Το Άγιον Όρος"

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «'Αθως: Το ‘Αγιον Όρος» από τον πρόεδρο της κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, τον πρόεδρο της ΔΣΟ Σεργκέι Ποπώφ και τον υφυπουργό Εξωτερικών και γ.γραμματέα της ΔΣΟ Γιάννη Αμανατίδη, παρουσία της υφυπουργού Μακεδονίας — Θράκης Μαρία Κόλλια —Τσαρουχά, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, των βουλευτών Τ. Κουράκη, Τ. Μηταφίδη, Κ. Δουζίνα, Θ. Μπούρα, Ανδ. Μιχαηλίδη, Στ. Αραχωβίτη, Κ. Γκιουλέκα, Γ. Αρβανιτίδη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, Ρώσων επισήμων, προξένων, κ.α.

Στη συνέχεια έγινε επίδοση δώρων στο χώρο των εγκαινίων της έκθεσης από την υφυπουργό Εσωτερικών Μ. Κόλλια —Τσαρουχά στους προέδρους των κοινοβουλίων Ρωσίας και Ελλάδας, Σ.Ναρίσκιν και Ν. Βούτση και αναμνηστικών της έκθεσης από την διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και τον υπεύθυνο της Αγιορείτικης Φωτοθήκης ιερομόναχο Ιουστίνο.

Φ. Γρηγοριάδης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ