ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ελληνικής Λεγεώνας του αυτοκράτορα Νικόλαου Α'
© Sputnik/Vasiliy Batanov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ελληνικής Λεγεώνας του αυτοκράτορα Νικόλαου Α'

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ελληνικής Λεγεώνας του αυτοκράτορα Νικόλαου Α' έγιναν στις 10 Ιουλίου, στη Σεβαστούπολη. Η ελληνική λεγεώνα πολέμησε με τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο της Κριμαίας 1853-1856, και στη πρώτη γραμμή του αμυντικού μετώπου της πόλης.

«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που η Ρωσική Εταιρεία Στρατιωτικής Ιστορίας ενέταξε στο έργο της, το μοναδικό αυτό μνημείο στη Σεβαστούπολη, όπως η ανέγερση του μνημείου προς τιμήν της Ελληνικής Λεγεώνας. Δεν πρόκειται απλά για ένα μνημείο που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, αλλά για ένα μνημείο που αναδεικνύει τους ιδιαίτερους δεσμούς της Ελλάδας και της Ρωσίας τόσο κατά τον 19ο αιώνα, όσο και σήμερα» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας Βλαντίσλάβ Κόνονοφ.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείο έγιναν στην οδό της Ιστορίας που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, μεταξύ του κτιρίου που στεγάζει το Μουσείο —Πανόραμα (πανοραμική αναπαράσταση «Η άμυνα της Σεβαστούπολης το 1854-1855» και του μνημείου των πεσόντων του 4ου οχυρού.

Η Ελληνική Λεγεώνα του Αυτοκράτορα Νικόλαου Α, συγκροτήθηκε από εθελοντές που έφτασαν από την Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας κατά την διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου του 1853-1856. Η Λεγεώνα αριθμούσε 1200 άνδρες, από τους οποίους περισσότεροι από 600 έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι., 730 παρασημοφορήθηκαν με το μετάλλιο «Για την άμυνα της Σεβαστούπολης», ενώ 31 άνδρες παρασημοφορήθηκαν με το ανώτατη στρατιωτική διάκριση, το παράσημο του Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: www.ria.ru