ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Κύθηρα τιμούν τον Φιλοσοφώφ που διέσωσε το Ιστορικό Αρχείο τους
© filosofow.blogspot.gr
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Κύθηρα τιμούν τον Φιλοσοφώφ που διέσωσε το Ιστορικό Αρχείο τους

Ο Δήμος Κυθήρων, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ρωσική Ομοσπονδία θα τιμήσουν τον Φιλοσοφώφ με εκδηλώσεις στα Κύθηρα στις 30 και 31 Ιουλίου 2016 στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας — Ρωσίας.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται φωτογραφική έκθεση για τον Ρώσο και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στην κατοικία του, που διατηρείται ακόμα στους πρόποδες του επιβλητικού Βενετσιάνικου Κάστρου στη γραφική Χώρα των Κυθήρων.

Μια σημαντική φυσιογνωμία μέσα στη διαχρονία των ισχυρών ελληνορωσικών φιλικών δεσμών, ο Ρώσος Ναύαρχος Νικόλαος Φιλοσοφώφ γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Απριλίου του 1867. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, φοίτησε στη Ρωσική Σχολή του Αυτοκρατορικού Ναυτικού, απ' όπου αποφοίτησε το 1887.

Ο Φιλοσοφώφ υπήρξε στενός συνεργάτης του τελευταίου Ρώσου Τσάρου Νικολάου Β΄. Υπηρέτησε σε διάφορες θαλάσσιες υπηρεσίες του Ρωσικού Ναυτικού. Το 1907 βρίσκεται στην Κρήτη, Κυβερνήτης του καταδρομικού «Χιβίντιτς», ως επικεφαλής της Ρωσικής Ναυτικής Ειρηνευτικής Δύναμης η οποία έδρευε στην Μεγαλόνησο.

© filosofow.blogspot.gr

Στις 21 Φεβρουαρίου 1907 το αυστριακό Υπερωκεάνιο Ιμπεράτριξ (με 144 μέλη πληρώματος και 38 επιβάτες), που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεργέστη-Καλκούτα λόγω κακοκαιρίας προσαράζει σε ύφαλους της νησίδας Ελαφόνησος (νοτιοδυτικά του νομού Χανίων). Ο Φιλοσοφώφ καταφθάνει με το Χιβίντιτς, το οποίο κατάφερε να περισυλλέξει 108 ναυαγούς. Για την σωτηρία των ναυαγών ο Φιλοσοφώφ βραβεύεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το 1914 τοποθετείται στην Οδησσό, Διευθυντής των Φάρων και της Πλοηγίας του Ευξείνου Πόντου. Μετά την Επανάσταση του 1917 εγκατέλειψε τη Ρωσία και βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα όπου προσελήφθη στη νεοσύστατη τότε Υπηρεσία Φάρων, φιλοξενούμενος αρχικά στα Ανάκτορα του Τατοίου. Αργότερα τοποθετήθηκε στον Φάρο Απολυτάρες των Αντικυθήρων όπου γνώρισε την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του Ζαμπία Χαρχαλάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον Νικήτα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος του Ιστορικού Αρχείου Κυθήρων, το οποίο σήμερα φυλάσσεται στο Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας. Ο Φιλοσοφώφ απεβίωσε το 1946.

Πηγή: Δήμος Κυθήρων