ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το θωρηκτό «Αβρόρα» κατέπλευσε στο μόνιμο αγκυροβόλιο του στην Αγία Πετρούπολη
© Sputnik/Vladimir Astepkovich
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το θωρηκτό «Αβρόρα» κατέπλευσε στο μόνιμο αγκυροβόλιο του στην Αγία Πετρούπολη

Το θρυλικό θωρηκτό «Αβρόρα», το οποίο βρίσκονταν για επισκευή από τον Σεπτέμβριο του 2014, κατέπλευσε στο μόνιμο αγκυροβόλιο του, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Πετρογρκάδσκαγια στην Αγία Πετρούπολη.

Στις 15 Ιουλίου στο ναυπηγείο της Κροστάνδης, επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης των επισκευαστικών εργασιών, πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή, ενώ το βράδυ άρχισε η ρυμούλκηση του πλοίου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Το θωρηκτό απέπλευσε από την Κορστάνδη μετά τις 21.00 την Παρασκευή. Για να μπορέσει το «Αβρόρα» να διαπλεύσει τον ποταμό Νέβα, χρειάστηκε να σηκωθούν οι τρείς γέφυρες, η γέφυρα Μπλαγκοβέσενσκι, Ντβαρτσόβιι και Τρόίτσκι (του Ευαγγελισμού, η Ανακτορική και της Αγίας Τριάδος).

Το «Αβρόρα διέπλευσε τον ποταμό Νέβα φωταγωγημένο πλήρως, ενώ χιλιάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ στην παραλιακή για να προϋπαντήσουν το θρυλικό θωρηκτό.

Το «Αβρόρα» μετά την επισκευή του

Το «Αβρόρα», από τη στιγμή που θα αγκυροβολήσει στη μόνιμη θέση του, στην παραλιακή Πετρογκράντσκαγια, θα αρχίσουν οι εργασίες σύνδεσής του με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών.

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης μόνιμης έκθεσης που υπάρχει εντός του «Αβρόρα», τα οποία θα έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, αναμένεται να γίνουν στις 31Ιουλίου, Ημέρα του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, ενώ το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το μουσείο στις 3 Αυγούστου.

© Sputnik/Alexey Danichev

Στο ναυπηγείο της Κροστάνδης πραγματοποιήθηκαν επισκευαστικές εργασίες στον σκελετό του πλοίου, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκευάσθηκε η ρωγμή που είχε δημιουργηθεί πάνω από την ίσαλο γραμμή. Στο θωρηκτό τοποθετήθηκαν νέα συστήματα πυρόσβεσης και συναγερμού, αποκαταστάθηκε ο εσωτερικός του διάκοσμος, ενώ τοποθετήθηκε σύγχρονο σύστημα με κάμερες ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός του όλου έργου των επισκευαστικών εργασιών δεν υπερέβη τα 840 εκατομμύρια ρούβλια, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά ότι θα στοιχίσει.

Το ελαφρύ θωρηκτό πρώτης κλάσεως «Αβρόρα» ναυπηγήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1903. Επισκευαστικές εργασίες στο Αβρόρα είχαν να γίνουν από το 1984. Το θωρηκτό «Αβρόρα» συνιστά μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κειμήλιο του Ρωσικού Στόλου και σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Το ίδιο το πλοίο ανήκει στον Πολεμικό Στόλο της Ρωσίας, ενώ τα μουσειακά εκθέματα που εκτίθενται στους εσωτερικούς του χώρους, είναι υπό την εποπτεία της διεύθυνσης πολιτισμού του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας.

Το θωρηκτό, για όσο διάστημα ήταν στο μάχιμο δυναμικό του πολεμικού στόλου, είχε διανύσει περισσότερα από 100 χιλιάδες ναυτικά μίλια, πήρε μέρος στον ρώσο-ιαπωνικό πόλεμο, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο). Ο κανονιοβολισμός που έριξε το «Αβρόρα» ήταν το σήμα για να αρχίσει η έφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης στις 7 Νοεμβρίου του 1917. Από το 1948 το θωρηκτό βρίσκεται παροπλισμένο στο μόνιμο αγκυροβόλιο του. Έως το 1956 αποτελούσε κέντρο εκπαίδευσης για τους δόκιμους της Ναυτικής Ακαδημίας Ναχίμοφ, ενώ στη συνέχεια άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο.

Πηγή: ria.ru