ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ζωή είναι γλυκιά, λέει η παγκόσμια ιστορία της τούρτας
© Sputnik/Vitaly Ankov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ζωή είναι γλυκιά, λέει η παγκόσμια ιστορία της τούρτας

Οι πρώτες τούρτες εμφανίσθηκαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Μέχρι σήμερα όμως, συνεχίζονται οι διαμάχες μεταξύ ιστορικών και σεφ ζαχαροπλαστικής για τον ακριβή τόπο προέλευσης αυτού του επιδoρπίου.

Το 1866, η Γλωσσολογική Εταιρεία των Παρισίων έκρινε ότι το ζήτημα της προέλευσης των γλωσσών δεν μπορεί να απαντηθεί και απαγόρευσε στα μέλη της να συνεχίζουν τη μεταξύ τους πολεμική για το θέμα αυτό. Φαίνεται πως εξίσου δύσκολο είναι να βρεθεί απάντηση και στο ερώτημα: ποιoς ανακάλυψε πρώτος την τούρτα;

Μερικοί θεωρούν ότι οι Ιταλοί ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την τούρτα. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, η ίδια η λέξη «τούρτα», σε μετάφραση από τα ιταλικά, σημαίνει κάτι το εξεζητημένο και περίπλοκο, αλλά συνιστά μια παραπομπή σε διακοσμητικά στοιχεία τούρτας από προσχωματικά κοιτάσματα, διάφορων χρωμάτων, επιγραφών και στολιδίων.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Πέρσες ήταν αυτοί που έφτιαξαν τις πρώτες τούρτες. Πρωτογενής μορφή της σημερινής τούρτας θεωρείται το γλυκό κέικ. Στην Ανατολή υπήρχε η παράδοση σύμφωνα με την οποία όταν ήθελες να ανοίξεις την καρδιά σου σε κάποιον άλλον, του πρόσφερες ένα γλύκισα στο κέντρο του οποίου υπήρχε ένα αναμμένο κεράκι. Έτσι εξέφραζαν οι άνθρωποι τις αγνές τους προθέσεις. Οι θιασώτες της εκδοχής αυτής, ισχυρίζονται ότι οι Πέρσες σεφ ζαχαροπλαστικής δημιουργούσαν επιδόρπια με μέλι, γάλα και σουσάμι.

Υπάρχει επίσης η άποψη που λέει ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που ανακάλυψαν το γλύκισμα αυτό. Οι αρχαιολόγοι μάλιστα βρήκαν σε χωριά της νεολιθικής εποχής πολύ απλές τουρτίτσες που είχαν παρασκευασθεί από σπόρους μέντας. Στην αρχή έβρεχαν τους σπόρους και στη συνέχεια τούς έβραζαν. Στη Ρωσία όμως δεν έφτιαχναν κανενός είδους τούρτα, άλλα παρασκεύαζαν το καραβάι (καρβέλι). Το καρβέλι ήταν ένα γιορταστικό ζυμαρικό που έφτιαχναν στο φούρνο. Στο καρβέλι του γάμου, μάλιστα, έφτιαχναν πάνω του διάφορα σχέδια, ενώ μερικές φορές στο κέντρο του καρβελιού έβαζαν μικρά ομοιώματα της νύφης και του γαμπρού.

© Sputnik/Evgeniy Biyatov

Βέβαια με την πάροδο του χρόνου, η αγάπη για τις τούρτες κυρίευσε και τη Ρωσία. Μάλιστα, οι Ρώσοι σεφ ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν αρκετές δικές τους τούρτες στον τομέα αυτό. Η πιο δημοφιλής τούρτα ήταν με την ονομασία «Του πουλιού το γάλα», που θεωρείται καθαρά ρωσική πατέντα. Είναι η πρώτη τούρτα που κατοχυρώθηκε επίσημα την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Δημιουργός της υπήρξε ο Μοσχοβίτης σεφ Βλαντιμίρ Γκουράλνικ, στον οποίο και κατοχυρώθηκε η πατέντα της ανακάλυψης. Αρχικά η τούρτα αυτή πουλιόνταν στη Μόσχα, στην οδό Αρμπάτ και συγκεκριμένα στο ζαχαροπλαστείο του εστιατορίου «Πράγα». ¨Όταν έφθανε η ώρα που το ζαχαροπλαστείο άρχιζε να πουλά την τούρτα, η ουρά έφθανε μέχρι το μαυσωλείο του Λένιν. Σχεδόν ποτέ κανένας δεν αγόραζε μία μόνο τούρτα, αλλά όσοι την αγόραζαν έπαιρναν μερικές τούρτες, για τους φίλους, τους συγγενείς και τους γνωστούς τους.

Στην κουζίνα του εστιατορίου «Πράγα», οι σεφ ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν μια ακόμη τούρτα αριστούργημα, που έφερε το όνομα του εστιατορίου. Δημιουργός ήταν και πάλι ο σεφ Βλαντίμιρ Γκουράλνικ. Η τούρτα «Πράγα» δεν είχε βέβαια καμία άμεση σχέση με την πρωτεύουσα της Τσεχίας, παρά την αντίληψη που επικρατούσε ως προς την ονομασία της. Η μοναδική έμμεση σχέση που υπήρχε με την Τσεχοσλοβακία ήταν ότι ο Ρώσος σεφ, στην αρχή της καριέρας του, είχε Τσεχοσλοβάκους δασκάλους ζαχαροπλαστικής, κι έτσι αποφάσισε να δώσει στην τούρτα αυτή το συγκεκριμένο όνομα για να τους τιμήσει. Μερικοί θεωρούν ότι η τούρτα «Πράγα» είναι απλώς μια εκδοχή της βιενέζικης τούρτας «Ζάχερ», η συνταγή της οποία δεν προβλέπει όμως γενικά τη χρήση κρέμας, εν αντιθέσει με τη συνταγή της τούρτας «Πράγα» που προτείνει τέσσερα διαφορετικά είδη κρέμας.

Πρόσφατα στον κόσμο της τούρτας εμφανίσθηκε μια νέα με το όνομα «Μόσχα». Η ιδέα να δημιουργηθεί μια τέτοια τούρτα ανήκει σε γνωστούς Μοσχοβίτες ζαχαροπλάστες, οι οποίοι αποφάσισαν να θέσουν την έγκριση του ονόματος της τούρτας που δημιούργησαν σε ψηφοφορία. Η ψηφοφορία για την τούρτα «Μόσχα» διενεργήθηκε σε διάφορες φάσεις. Έγινε δηλαδή σε καφέ της πρωτεύουσας αλλά και μέσω διαδικτύου. Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην οποία πήραν μέρος 200.000 άτομα, ανέδειξε νικητή την τούρτα αυτή «με καρύδια και ζαχαρούχο γάλα». Το νέο αυτό επιδόρπιο, που δημιουργήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, έχει τέσσερεις στρώσεις φύλλου με κρέμα σαντιγύ και έχει ως βάση το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και τα καρύδια, ενώ είναι πασπαλισμένη μ' ένα εντυπωσιακό κόκκινο γλάσο. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί ένας ακόμη διαγωνισμός, με θέμα αυτή τη φορά την καλύτερη συσκευασία για τη συγκεκριμένη τούρτα.

© Sputnik/Evgeny Biyatov

Οι ζαχαροπλάστες δεν πειραματίζονται μόνο με τις γεύσεις στις τούρτες, αλλά και την εμφάνιση τους. Για παράδειγμα, η πιο ψηλή τούρτα κατασκευάσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (στην πολιτεία του Μίσιγκαν). Το ύψος της ξεκινώντας από το τραπέζι έφθανε τα 30 μέτρα και είχε 100 ορόφους. Η πιο βαριά τούρτα φτιάχτηκε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζύγιζε περισσότερους από 50 τόνους. Την πιο μεγάλη όμως σε μήκος τούρτα έφτιαξαν ζαχαροπλάστες από το Περού. Η τούρτα τους είχε μήκος 246 μέτρα και ήταν διακοσμημένη με άφθονα ζαχαρωμένα φρούτα και ζαχαρωτά τριαντάφυλλα. Στη συνέχεια την έκοψαν σε 15.000 μερίδες, τις οποίες μοίρασαν στα παιδιά του Περού που είχαν τα γενέθλια τους εκείνον τον μήνα.

Μια ακόμη τούρτα υψηλών προδιαγραφών είναι και η πιο ακριβή τούρτα που φτιάχτηκε στον κόσμο, αφού στοίχισε 75 εκατομμύρια δολάρια.

Το εξαιρετικά πολυτελές αυτό επιδόρπιο ήταν η παραγγελία ενός Σείχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα γενέθλια της κόρης του. Η τούρτα είχε το σχήμα της πασαρέλας πάνω στην οποία γίνονται επιδείξεις μόδας. Και αυτό που την έκανε ιδιαιτέρα ακριβή ήταν τα ποικίλα διαμάντια διάφορων χρωμάτων που την στόλιζαν, αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr