ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία στη Σαχαλίνη για τις γκρίζες φάλαινες
© www.komandorsky.ru
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία στη Σαχαλίνη για τις γκρίζες φάλαινες

Το έργο ‘Σαχαλίν-1' απειλεί τον πληθυσμό των γκρίζων φαλαινών.

Ρωσικές και διεθνείς οικολογικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης να διακόψει τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής εταιρείας «Exxon Neftegaz Limited» στον κόλπο Πιλτούν στη Σαχαλίνη, καθώς φοβούνται ότι απειλούν τον πληθυσμό των γκρίζων φαλαινών, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW).

«Το έργο ‘Σαχαλίν-1' απειλεί τον πληθυσμό των γκρίζων φαλαινών. Τον Μάιο του 2016 η εταιρεία Exxon Neftegaz Limited άρχισε εργασίες μεταφοράς φορτίων με πλωτά μέσα που περνούσαν μέσα από τα σημεία που συγκεντρώνονται οι γκρίζες φάλαινες. Εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας της εταιρείας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ο πληθυσμός των γκρίζων φαλαινών στη θάλασσα Αχότσκογιε και την κορεατική θάλασσα, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW).

Από την πλευρά τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Φύσης δήλωσαν ότι θα μελετήσουν ταστοιχεία που παρουσίασαν οι οικολόγοι.

«Θεωρούμε σκόπιμο να μελετήσουμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που παρουσίασαν οι οικολογικές οργανώσεις, όπως επίσης και να λάβουμε υπ όψιν το πόρισμα του Συμβουλίου Θαλασσίων Θηλαστικών, του οποίου προΐσταται το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξέι Γιαμπολκόφ. Επίσης, θεωρούμε σκόπιμο να εξετάσουμε τα στοιχεία αυτά με τη διυπουργική ομάδας εργασίας που ασχολείται με τις γκρίζες φάλαινες», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης της Ρωσίας.

Η γκρίζα φάλαινα έχει μπει στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ρωσίας. Το τμήμα της Θάλασσας Αχότσκογιε κοντά στις ακτές της βορειοανατολικής Σαχαλίνης, είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο τρέφονται οι γκρίζες φάλαινες. Στο σημείο αυτό, οι γκρίζες φάλαινες συρρέουν για να τραφούν εντατικά πριν από τον χειμώνα, και κυρίως οι εγκυμονούσες και αυτές που τρέφουν τα μικρά τους. Το πιο σημαντικό σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται περίπου 130 φάλαινες με τα μικρά τους για να τραφούν είναι μια στενή παραλία κοντά στο στόμιο του κόλπου Πιλτούν.

Πηγή: www.ria.ru