ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύχρωμες φωτοβολίδες στον ουρανό: επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο πυροτεχνουργίας
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολύχρωμες φωτοβολίδες στον ουρανό: επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο πυροτεχνουργίας

Η εκτόξευση πυροτεχνημάτων κορυφώνει κάθε γιορτή. Το μεγαλύτερο μέρος των πυροτεχνημάτων στη Ρωσία παράγεται από τον όμιλο «Τεχμάς» της κρατικής εταιρείας Ροστέχ, στην έδρα του επιστημονικού ερευνητικού ινστιτούτου οργανωμένης χημείας, που βρίσκεται στο Σέργκιεφ Ποσάντ, της επαρχίας της Μόσχας. Το Ινστιτούτο προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για το διεθνές φεστιβάλ πυροτεχνημάτων που θα γίνει στη Μόσχα στις 23 και 24 Ιουλίου. Οι απεσταλμένοι του RIA Novosti επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της εταιρείας για να μάθουν πώς κατασκευάζεται ένα πυροτέχνημα.

Βεγγαλικά στα… σχέδια

Σήμερα στο εργοστάσιο συναρμολογείται ένα πυροτέχνημα μεγάλου βεληνεκούς: όταν εκτοξευθεί θα εμφανιστεί στον ουρανό μια φωτεινή σφαίρα, στην αρχή κόκκινη, έπειτα όμως το χρώμα της θα μετατραπεί σε πράσινο. Όμως ακόμη έχουμε καιρό γι' αυτό. Το πυροτέχνημα γεννιέται πρώτα ως ιδέα σε ένα κομμάτι χαρτί. Ο κατασκευαστής φτιάχνει ένα προσχέδιο, στο οποίο υποδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του με κάθε λεπτομέρεια. Από τα οπτικά του χαρακτηριστικά, την ώρα της εκτόξευσης, μέχρι το μέγεθος της ετικέτας και τη γραμματοσειρά.

© Sputnik/ Ramil Sitdikov

Η κατασκευή του πυροτεχνήματος

Η συναρμολόγηση ενός πυροτεχνήματος ξεκινάει από το ζύγισμα. Αρχικά, ο κατασκευαστής ζυγίζει την ποσότητας της εκρηκτικής ύλης και των χημικών, κι ύστερα τα τοποθετεί σε μία ημισφαιρική κάψουλα. Τα πυροτεχνήματα παίρνουν το χρώμα τους από ειδικές «ταμπλέτες», που παρασκευάζουν οι τεχνικοί από ειδική κόνι.

Έτσι, για παράδειγμα, τα άλατα του βαρίου δίνουν πράσινο χρώμα στο πυροτέχνημα, τα άλατα του στροντίου δίνουν χρώμα κόκκινο, τα άλατα του χαλκού μπλε και τα άλατα του νατρίου κίτρινο. Με την ανάμειξη προκύπτει μία κόνις με διάφορα συστατικά. Το μείγμα αυτό συμπιέζεται με τον ίδιο τρόπο που συμπιέζονται οι ταμπλέτες των χαπιών.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Οι «ταμπλέτες» και το εκρηκτικό μείγμα, δηλαδή η πυρίτιδα, τοποθετούνται σε δύο χαρτονένιες κάψουλα. Στα εργαστήρια όπου συναρμολογούνται τα πυροτεχνήματα υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές λειτουργίας. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν συγκεκριμένη στολή.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Όταν οι κάψουλες είναι έτοιμες, τις ενώνουν με κολλητική ταινία. Έπειτα τις στεγανοποιούν. Για καλύτερη σταθερότητα, οι κάψουλες καλύπτονται με διπλό στρώμα προστασίας από άλλες κάψουλες.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Μετά και τη συναρμολόγηση ακολουθεί η επάλειψη με κολλώδες υλικό (πίσσα). Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των πυροτεχνημάτων είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Γι' αυτό οι εργάτες εδώ συνίσταται να μην φορούν μετάξι, συνθετικά ή μάλλινα υφάσματα. Για την απομάκρυνση του στατικού ηλεκτρισμού υπάρχουν ειδικοί πίροι στα εργαστήρια. Το χειμώνα, που η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, τίθενται σε λειτουργία ειδικοί υγραντήρες.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Στα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται επιβραδυντές. Χάρη σε αυτούς οι σφαίρες δεν εκρήγνυνται αμέσως. Το πυροτέχνημα που μας έδειξαν έχει έναν επιβραδυντή που καθυστερεί την έκρηξη για πέντε λεπτά. Έτσι, μέχρι να εκραγεί, θα έχει φθάσει σε ύψος 250 μέτρων από το έδαφος.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Αφού τοποθετηθεί ο μηχανισμός εκτόξευσης, το πυροτέχνημα βάφεται και επικολλώνται οι ετικέτες. Για να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της παραγωγής ενός πυροτεχνήματος απαιτούνται 72 ώρες. Η υπερβολική υγρασία μπορεί κι αυτή να δημιουργήσει προβλήματα. Πριν από λίγες ημέρες το εργοστάσιο χρειάστηκε να διακόψει τις εργασίες λόγω της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Και η θέρμανση του εργοστασίου διακόπηκε για προληπτικούς λόγους.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

…και φτάνει η ώρα της εκτόξευσης

Το έτοιμο πυροτέχνημα αποστέλλεται στον πελάτη. Όταν θα εκτοξευτεί στον ουρανό, η σφαίρα που περιέχει την πυρίτιδα θα κομματιαστεί, όμως δεν θα προλάβει να καεί τελείως. Γι' αυτό το λόγο όταν εκτοξεύονται τα πυροτεχνήματα σε κάποιες περιοχές απαγορεύεται να έχει πρόσβαση το κοινό. Τα υπολείμματα από χαρτόνι ή πλαστικό δεν πρέπει να πέσουν στους θεατές.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Τα πυροτεχνήματα του επιστημονικού ερευνητικού ινστιτούτου οργανωμένης χημείας θα τα δούμε πολύ σύντομα να εκτοξεύονται. Το δεύτερο διεθνές φεστιβάλ πυροτεχνημάτων θα λάβει χώρα στη Μόσχα στις 23 και 24 Ιουλίου.

Πηγή: www.ria.ru