ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη λίστα των 10 κορυφαίων πανεπιστημιών των χωρών BRICS το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη λίστα των 10 κορυφαίων πανεπιστημιών των χωρών BRICS το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας μπήκε στη λίστα κατάταξης των 10 παγκοσμίως κορυφαίων Πανεπιστημίων για το 2016, ανάμεσα στις χώρες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση.

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσοφ υπήρξε το μοναδικό ρωσικό πανεπιστήμιο το οποίο μπήκε στη λίστα των 10 καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς. Το πανεπιστήμιο έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στις κατηγορίες «ακαδημαϊκό κύρος», «κύρος μεταξύ εργοδοτών» και «ποσοστό συνεργατών με επιστημονικούς τίτλους», συγκεντρώνοντας εκατό βαθμούς.

Το 2016 η ομάδα του QS (κορυφαία πανεπιστήμια) ανέλυσε τους δείκτες 421 πανεπιστημίων από τις χώρες του BRICS, 97 εκ των οποίων είναι ρωσικά.
Σύμφωνα με τον αριθμό των πανεπιστημίων στην τελική κατάταξη που περιλαμβάνει 250 θέσεις, η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ η Κίνα την πρώτη θέση. Στον κατάλογο με την κατάταξη των 250 κορυφαίων πανεπιστημίων, 55 είναι ρωσικά ανώτατα ιδρύματα, ενώ στις πρώτες 20 θέσεις βρέθηκαν τα πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοσιμπίρσκ.

«Στη λίστα των 100 καλύτερων πανεπιστημίων, 12 από τα 19 ρωσικά πανεπιστήμια παρουσίασαν μειωμένες επιδόσεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αξίζει όμως να δούμε σε σχέση με ποια ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σημείωσαν αυτές τις επιδόσεις, αφού συγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς των κινεζικών πανεπιστημίων με εκείνους των ρωσικών, καθώς και το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να παρουσιάσει τις επιδόσεις του. Επομένως, θεωρώ ότι οι επιδόσεις του τρέχοντος έτους ήσαν επιτυχείς, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη πόσα δικά μας πανεπιστήμια εξαρτώνται από την έρευνα στις φυσικές και θετικές επιστήμες» δήλωσε η περιφερειακή διευθυντρια του QS για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Ζάγια Ζαϊτσέβα.

Πηγή: www.ria.ru