ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Μνημείον της Μάχης της Πίνδου
© ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τίμησαν στη Φούρκα τη Γυναίκα της Πίνδου

Μαυροφορεμένα κορίτσια να κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά στους ώμους. Στρατιώτες με στολές του '40 να φωνάζουν "αέρα" και να ορμούν με την ξιφολόγχη να απωθήσουν τον εχθρό. Ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα της Κόνιτσας. Υψόμετρο 1.750 μέτρα. Μπροστά ο Γράμμος. Πίσω ο Σμόλικας. Ανήμερα της γιορτής του Αη Λιά αγόρια και κορίτσια από τα χωριά της Κόνιτσας τίμησαν την Τετάρτη τη "γυναίκα της Πίνδου" με την αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940. Επέλεξαν —όπως κάθε χρόνο —το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα γιατί εκεί βρίσκονται οι προτομές δύο ηρώων του Έπους του 40: του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που τραυματίστηκε στη μάχη της Φούρκας και του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια μάχη. Τη μάχη που σήμανε την αρχή της μεγάλης εποποιίας του 40.

Η κοινότητα της Φούρκας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο σύνδεσμο με το ιστορικό γεγονός του έπους του ΄40, αφού εκεί βρίσκεται το άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου, σημείο αναφοράς του εορτασμού στη μνήμη τους.

«Ποτέ σε άλλο μέρος τη γης, γυναίκες δεν στάθηκαν τόσο γενναία βοηθώντας τα μαχόμενα τμήματα και αψηφώντας τον θάνατο», είπε ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου στην ομιλία του. «Ατέλειωτες φάλαγγες από κορίτσια, νέες και γριές, σκαρφάλωναν σε υψόμετρο πολύ πάνω από 2.000 μέτρα για να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους φαντάρους μας. Και όταν γύριζαν μετέφεραν στους ώμους νεκρούς και τραυματίες. Ριγούσαν από συγκίνηση οι μαχητές μας, όταν έβλεπαν τις φάλαγγες αυτές να αναρριχώνται στα πιο απρόσιτα μέρη, κάτω από ασταμάτητες βροχές, μέσα στη χιονοθύελλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ