ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιολόγοι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας δημιούργησαν αβλαβή νανοσωματίδια για τη θεραπεία του καρκίνου
© Sputnik/Vitaly Ankov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιολόγοι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας δημιούργησαν αβλαβή νανοσωματίδια για τη θεραπεία του καρκίνου

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μόσχας δημιούργησαν μαζί με συναδέλφους τους από τη Γερμανία, νανοσωματίδια πυριτίου, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στα καρκινικά κύτταρα, και να τα σκοτώσουν με τη «γόμωση» τους, χωρίς να προκαλέσουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ.

«Τα νανοσωματίδια έχουν ταχεία επίδραση, πηγαίνουν στα καρκινικά κύτταρα, θεραπεύουν τον καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, ωστόσο έπειτα από μερικούς μήνες, ο ασθενής θα αρχίσει να νοιώθει πόνους στο συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες ή ακόμα στο κεφάλι. Όλα αυτά είναι επειδή τα νανοσωματίδια χρυσού, αργύρου, οξειδίου του τιτανίου, σεληνιούχου καδμίου και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τύποι του, δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό. Όταν εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, προσκολλώνται στα εσωτερικά όργανα, και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζουν να προκαλούν βλάβες στον οργανισμό», λέει η Λιουμπόφ Οσμίνκινα εκ μέρους του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.

Η κ. Οσμίνκινα και οι συνάδελφοι της από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Φωτονίων της Ιένης (Γερμανία) διευκρίνισαν ποιοι τύποι νανοσωματιδίων αποβάλλονται από τον οργανισμό πιο γρήγορα προκαλώντας τις λιγότερες βλάβες, η πορεία των οποίων μέσω των δερματικών ιστών παρακολουθείται με τη χρήση της Φασματοσκοπίαα Ράμαν (spectroscopy Raman).

Η συγκεκριμένη φασματοσκοπία, όπως δήλωσε η Ρωσίδα επιστήμονας, έχει τη δυνατότητα να «φωτίζει» τα ζωντανά κύτταρα και να παρακολουθεί την κινητικότητα διάφορων αντικειμένων και τη διάσπαση τους εντός των κυττάρων, χωρίς να βλάπτει του ζωντανούς ιστούς. Οι σχετικές παρατηρήσεις που έγιναν, έδειξαν ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται, είναι καλύτερο να «πακετάρονται» με νανοσωματίδα πουριτίου, που έχουν «υφανθεί» με νανονήματα αυτού του υλικού.

Αυτού του είδους νανοσωματίδια, σύμφωνα με την κ. Οσμίνσκαγια, είναι επαρκώς ανθεκτικά ώστε να μεταφέρουν το φορτίο τους στον όγκο, ενώ αποσυντίθενται αρκετά γρήγορα, καθώς διασπώνται σε οξείδιο του καδμίου και άλλα μόρια, χωρίς να προκαλούνται μακροχρόνιες τοξικές επιδράσεις.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν όσον αφορά την κινητικότητα των νανοσωματιδίων σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων σε καρκίνο του στήθους, έδειξαν ότι αρχίζουν να διασπώνται ήδη την 9η ώρα από τη στιγμή που διοχετεύθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ εξαφανίζονται πλήρως ύστερα από δύο εβδομάδες. Αυτό το γεγονός, πιστεύει η Ρωσίδα φυσικός, μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα νανοσωματίδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνος, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν παρενέργειες οι οποίες συνήθως προκαλούνται από παρόμοιες θεραπείες.

Πηγή: www.ria.ru