ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άρση της απαγόρευσης πτήσεων προς την Τουρκία
© Sputnik/Natalia Seliverstova
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση της απαγόρευσης πτήσεων προς την Τουρκία

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia ήρε, από τις 22 Ιουλίου, την απαγόρευση πτήσεων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι οι αρχές έλαβαν «μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας όσον αφορά την παραμονή των Ρώσων πολιτών στα τουρκικά αεροδρόμια και στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Οι αερομεταφορείς ήδη ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών. Η «Αεροφλότ» ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι ξαναρχίζει την πώληση εισιτηρίων. Η πρώτη πτήση προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αττάλειας μετά το μεσημέρι.

Εκτός αυτού, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Ρωσίας για τον Τουρισμό (Rostourism) υπενθύμισε στους Ρώσους πολίτες ότι η Τουρκία έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τους τουρίστες να είναι προσεκτικοί κατά την επίσκεψή τους στα θέρετρα.

Στην Αττάλεια αναμένουν την άφιξη των Ρώσων τουριστών

Ο διευθυντής για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αττάλεια İbrahim Acar ανακοίνωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για όσους κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Όπως δήλωσε, το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται εν ισχύ δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στους επισκέπτες της χώρας.

«Το καθεστώς αφορά τις ενέργειες των επιφορτισμένων με την προστασία της δημόσιας τάξης οργάνων σε σχέση με  μέλη κρατικών υπηρεσιών που ενδέχεται να έχουν αναμειχθεί σε παράνομες δραστηριότητες. Η χώρα είναι ασφαλής και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την υποδοχή των Ρώσων τουριστών», δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου, υπογραμμίζοντας πως στην Αττάλεια αναμένουν την άφιξη των Ρώσων τουριστών.

Ο Τούρκος αρμόδιος πρόσθεσε ότι «η ζωή στην περιοχή είναι φυσιολογική, οι τουρίστες κάνουν τις διακοπές τους, και ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός».

Απαγόρευση για λιγότερο από μία εβδομάδα

Περιορισμοί στις πτήσεις με προορισμό την Τουρκία αναγγέλθηκαν από τις ρωσικές αρχές στις 16 Ιουλίου. Αιτία στάθηκε η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα.

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο την ίδια ημέρα και ήδη έχουν γίνει πάνω από εννέα χιλιάδες συλλήψεις.

Την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κήρυξε τη χώρα  σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, για να αποφευχθεί νέα απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Στους επόμενους τρεις μήνες θα ισχύουν στη χώρα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η απειλή της τρομοκρατίας

Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης θα βοηθήσει τις τουρκικές αρχές όχι μόνο να καταπνίξουν τη δυσαρέσκεια στον στρατό, αλλά και να αντιμετωπίσουν μιαν άλλη απειλή, αυτήν της τρομοκρατίας. Προς το παρόν, η χώρα θεωρείται από τους πλέον επικίνδυνους προορισμούς για τους τουρίστες.

Το τελευταίο σημαντικό τρομοκρατικό επεισόδιο έλαβε χώρα λιγότερο από έναν μήνα πριν, όταν στις 28 Ιουνίου μαχητές του "Ισλαμικού Κράτους" (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία) προκάλεσαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 44 άτομα, μεταξύ των οποίων 19 αλλοδαποί.

Πηγή: www.ria.ru