ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Тρισδιάστατα αντίγραφα στο Κρεμλίνο για άτομα με προβλήματα όρασης
© Sputnik/Valery Shustov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Тρισδιάστατα αντίγραφα στο Κρεμλίνο για άτομα με προβλήματα όρασης

Τα αντίγραφα από κράμα ορείχαλκου θα γίνουν με καλούπια εκτυπωμένα από εκτυπωτές 3D.

Ως το τέλος της φετινής χρονιάς στο Κρεμλίνο της Μόσχας θα εκτεθούν τρισδιάστατα αντίγραφα αφής του κανονιού του Τσάρου, της καμπάνας του Τσάρου και άλλων σημαντικών αξιοθέατων στους ναούς του Αρχαγγέλου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κι ακόμη του καμπαναριού του Ιβάν του Μεγάλου.

Όπως διευκρινίζουν εκπρόσωποι των μουσείων του Κρεμλίνου, τα αντίτυπα θα τοποθετηθούν σε ειδικά βάθρα απέναντι από τα μνημεία. Τα τρισδιάστατα αντίγραφα είναι απαραίτητα για τους τυφλούς επισκέπτες και τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Το ύψος των αντίγραφων αφής θα κυμαίνεται στα 25-40 εκατοστά. «Αυτές οι διαστάσεις αρκούν ώστε να περιεργαστούν όσοι έχουν προβλήματα όρασης το κτίριο και τα αντικείμενα που το απαρτίζουν», υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι των μουσείων.

Όλα τα αντίγραφα των εκθεμάτων των μουσείων του Κρεμλίνου θα τοποθετηθούν δίπλα στα πρωτότυπα σε βάθρα από γρανίτη, σε ύψος λίγο μεγαλύτερο του μέτρου. Τα αντίγραφα θα είναι κατασκευασμένα από κράμα ορείχαλκου.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων των μουσείων, «θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας. Στα κτίρια, για παράδειγμα, δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες, ώστε ο τυφλός επισκέπτης να μην τραυματιστεί όταν ψηλαφίζει τον ναό ή το κανόνι».

Για να είναι ακριβή τα αντίγραφα των εκθεμάτων όλα τα εκθέματα σκαναρίστηκαν με σαρωτές 3D. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκτυπωθούν και τα καλούπια των αντιγράφων με τη χρήση 3D εκτυπωτών. Σε όλα τα αντίγραφα αφής θα τοποθετηθούν επιγραφές στα ρωσικά και στα αγγλικά για τους μη έχοντες προβλήματα όρασης, και επιπλέον επιγραφές με γραφή Μπράιγ για άτομα με προβλήματα όρασης.

Κάποια τρισδιάστατα αντίγραφα από τα αξιοθέατα του Κρεμλίνου εκτέθηκαν ήδη τον Μάιο στο φεστιβάλ Intermuseum, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσείο αφής». Μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς τα τρισδιάστατα αντίγραφα θα είναι προσβάσιμα σ' όλους τους επισκέπτες του Κρεμλίνου.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσείο Αφής», στα ταμεία εισόδου των μουσείων του Κρεμλίνου τοποθετήθηκε προσφάτως ειδική οθόνη αφής για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, με πλήκτρα Μπράιγ. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, η οθόνη θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να περιηγούνται στην ιστοσελίδα των μουσείων και να διαβάζουν τις επιγραφές στα εκθέματα. Δίπλα από την οθόνη υπάρχει και ειδικός ακουστικός νοητικός χάρτης, στον οποίο θα μπορεί να εντοπίσει κανείς τους ναούς διά της αφής. Για τα άτομα με προβλήματα ακοής υπάρχουν επαγωγικά πηνεία που μετατρέπουν τα ακουστικά κύματα σε ραδιοκύματα. Τα ραδιοκύματα μεταδίδονται στη συσκευή του ακουστικού και βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου.

Με ένα ειδικό πλήκτρο, τα άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν να καλέσουν στα ταμεία έναν εξειδικευμένο υπάλληλο για να τα βοηθήσει να αγοράσουν εισιτήριο ή να περιηγηθούν στο Κρεμλίνο.

Δύο εβδομάδες πριν, στα μουσεία του Κρεμλίνου διοργανώθηκε η πρώτη ξενάγηση στη Ρωσία για τυφλούς με εξειδικευμένο ξεναγό. Το πληροφοριακό υλικό αποτελούσε κατά βάση ένα ακουστικό βιβλίο αφής για τα μουσεία του Κρεμλίνου, ειδικά κατασκευασμένο για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Το βιβλίο αυτό περιέχει περιγραφές όλων των αξιοθέατων του Κρεμλίνου και τρισδιάστατες απεικονίσεις τους, τις οποίες μπορεί κανείς να περιεργαστεί με την αφή. Πλήρεις ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης προβλέπεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χρηστού υπάρχει φέτος μία εικόνα για τους τυφλούς, την οποία επιτρέπεται να ψηλαφίζουν οι επισκέπτες. Κάτω από την εικόνα θα υπάρχει επεξηγηματική επιγραφή με το σύστημα Μπράιγ. Επιπλέον, σε έξι ναούς της Μόσχας ξεκίνησαν λειτουργίες για άτομα με προβλήματα ακοής. Τις λειτουργίες τελεί ιερέας με γνώσεις νοηματικής. Τέλος, στην πινακοθήκη Τρετιακόφ οργανώθηκαν φέτος ειδικές ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα ακοής. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν ειδικά τάμπλετ που δίνουν πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου στη γλώσσα των τυφλών.

Πηγή: mos.ru