ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Μόσχα ο πρώτος τροχός πανοραμικής θέας που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Μόσχα ο πρώτος τροχός πανοραμικής θέας που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια

Από τις κάψουλες του τροχού, όταν αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο, θα μπορεί να βλέπει κάποιος το Κανάλι της Κωπηλασίας, το Ασημένιο Δάσος (έτσι λέγεται το πάρκο Χαρασιόφσκι) και την Κρεμαστή Γέφυρα.

Ο πρώτος τροχός πανοραμικής θέας θα λειτουργήσει με ηλιακή ενέργεια στη συνοικία Κριλάτσκογιε, μέσα στον χώρο του θεματικού πάρκου «Σκάσκα» («Παραμύθι»). Το ύψος του τροχού θα φθάνει τα 35 μέτρα. Σε κάθε κάψουλα του τροχού θα υπάρχουν απεικονίσεις με τους ήρωες των ρωσικών παραμυθιών. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει τον εναέριο περίπατο του, απολαμβάνοντας τη θέα. Συνολικά θα υπάρχουν 18 ήρωες παραμυθιών στις ισάριθμες κάψουλες του τροχού. Οι κάψουλες του τροχού θα είναι έξι ατόμων και κλειστές.

«Ο τροχός πανοραμικής θέας- όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του θεματικού πάρκου ‘Σκάσκα'- θα μπορεί να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες τον Αύγουστο».

Προς το παρόν ο τροχός πανοραμικής θέας θα λειτουργήσει με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ από το καλοκαίρι του 2017 θα λειτουργεί και με ηλιακή ενέργεια. Έτσι θα γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας τις θερμές μέρες του έτους.

«Την περίοδο που κάνει κρύο, ο τροχός θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τη θερινή περίοδο με την ηλιακή ενέργεια, που θα αποθηκεύεται σε ηλιακούς συσσωρευτές. Δηλαδή, ο τροχός πανοραμικής θέας θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πάρκου.

Παράλληλα, επισήμαναν ότι η απόφαση για την κατασκευή ενός τέτοιου οικολογικού τροχού, έλαβε υπόψη το γεγονός ότι βρίσκεται σ' ένα προστατευόμενο δάσος κοντά στον ποταμό Μόσχοβα. Οι πυλώνες στήριξης του τροχού θα τοποθετηθούν σε ειδικές βάσεις από μπετόν, ώστε να μην γίνει εκσκαφή σε μεγάλο βάθος με συνέπειες για το περιβάλλον. Τη βάση μάλιστα του τροχού θα περιβάλλει ένας έρπων κισσός (αναρριχόμενος), ώστε η όλη κατασκευή να ενσωματωθεί αρμονικά στο φυσικό του τοπίο.

«Ο τροχός πανοραμικής θέας στο πάρκο «Σκάσακ» έχει κατασκευασθεί με γνώμονα όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και σύμφωνα με τις πράσινες προδιαγραφές. «Ο νέος αυτός τροχός, δεν έχει θεμέλια και συνεπώς δεν θα βλάψει τον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος του δήμου Μόσχας Αντόν Κουλμπατσέφσκι.

Το θεματικό πάρκο «Σκάσκα» άρχισε να λειτουργεί από τις αρχές του καλοκαιριού του 2016 εντός του προστατευόμενου δασικού χώρου που βρίσκεται στον ποταμό της Μόσχοβα. Σε μια έκταση 350 στρεμμάτων στα οποία εκτείνεται το πάρκο, θα λειτουργεί «η ζωοχώρα των χάσκι», όπου κανείς μπορεί να κάνει βόλτα με έλκηθρο σκύλων. Στο χώρο του πάρκου λειτουργεί επίσης υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται λίθοι από την επικράτεια της Ρωσίας. Επιπλέον λειτουργεί ο θερινός κινηματογράφος «Τετέριν φιλμ». Μέσα σ' ένα ξύλινο σπιτάκι με αναπαυτικά πουφ, τα παιδιά μπορούν να δουν παιδικές ταινίες αλλά και σύγχρονες παιδικές ταινίες κινούμενων σχεδίων. Στα μέσα Ιουλίου θα είναι έτοιμος ένας ξύλινος πύργος παρόμοιος με τους πύργους των παραμυθιών, όπου όλη η οικογένεια θα μπορεί να συμμετέχει σε παιγνίδια εξερευνήσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στη Μόσχα, το 2018 θα λειτουργήσει ο τροχός πανοραμικής θέας με το μεγαλύτερο ύψος, που θα βρίσκεται στον χώρο της Έκθεσης Οικονομικών Επιτευγμάτων (VDNH). Το ύψος του θα φθάνει τα 135 μέτρα και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροχούς του είδους στην Ευρώπη. Θα συνιστά μάλιστα μέρος του νέου «Πάρκου του Μέλλοντος», που θα έχει τρενάκια του λούνα παρκ αμερικανικού τύπου (γνωστά ως roller-coaster) και η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Πηγή: mos.ru