ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η αποκατάσταση της Παλμύρας μπορεί να αρχίσει με τον τερματισμό των εθχροπραξιών»
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η αποκατάσταση της Παλμύρας μπορεί να αρχίσει με τον τερματισμό των εθχροπραξιών»

Η αποκατάσταση της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία μπορεί να ξεκινήσει μόλις τερματισθούν πλήρως οι εχθροπραξίες, δήλωσε την Τρίτη προς τους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι.

Το Ερμιτάζ προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Παλμύρας
«Το μονοπάτι αυτό (η προετοιμασία της αποκατάστασης των μνημείων στην Παλμύρα) έχει ανοίξει, και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στην Παλμύρα», επισήμανε ο Πιοτρόφσκι.

Ο γενικός διευθυντής του Ερμιτάζ επισήμανε ότι επί του παρόντος στην Unesco έχει αποσταλεί η έκθεση Ρώσων εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποκατάσταση των μνημείων, που έχουν καταστρέψει οι τρομοκράτες.

Ο κ. Πιοτρόφσκι εκτιμά ότι η επικείμενη αποκατάσταση της Παλμύρας συνιστά ένα νέο στάδιο στον τομέα των εργασιών αποκατάστασης σε διεθνές επίπεδο. «Στην πραγματικότητα — λέει ο Πιοτρόφσκι — πρόκειται για ένα νέο στάδιο στην εξέλιξη των έργων αποκατάστασης που γίνονται σε διεθνές επίπεδο».

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι, στις αρχές Ιουλίου Ρώσοι εμπειρογνώμονες είχαν επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας στη Συρία και είχαν καταρτίσει μια μελέτη με τα κονδύλια που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των μνημείων που κατέστρεψαν οι τρομοκράτες. Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού, του Κρατικού Μουσείου των Ανατολικών Λαών, του Κρατικού Ερμιτάζ, του Εθνικού Κέντρου επιστημονικής αποκατάστασης έργων τέχνης που φέρει το όνομα του ακαδημαϊκού Ι.Ε.Γκραμπάρια και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας είναι ένα από τα έξι μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco στη Συρία. Η πόλη που υπήρξε ένα από τα πλουσιότερα κέντρα αρχαίου πολιτισμού, βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών του «Ισλαμικού Κράτους» (έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία) από τα μέσα Μαΐου του 2015. Οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» ανατίναξαν την περίφημη Αψίδα του Θριάμβου με τις κιονοστοιχίες, τον ναό του Βήλου του Β' και το Ιερό αφιερωμένο στον θεό Μπολ. Επίσης. λεηλατήθηκε το εθνικό μουσείο και βεβηλώθηκε το νεκροταφείο της Παλμύρας, με του περίφημους επιτάφιους πύργους των πατρικίων.

Πηγή: www.ria.ru