ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις 28 Ιουλίου οι Ορθόδοξοι τιμούν τη μνήμη του Αγίου πρίγκιπα Βλαντίμιρ, ο οποίος εισήγαγε τον Χριστιανισμό στη Ρωσία
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ισαπόστοπολος πρίγκιπας Βλαντίμιρ

Στις 28 Ιουλίου οι Ορθόδοξοι τιμούν τη μνήμη του Αγίου πρίγκιπα Βλαντίμιρ, ο οποίος εισήγαγε τον Χριστιανισμό στη Ρωσία.

Το ακριβές έτος γέννησης του πρίγκιπα Βλαντίμρ είναι άγνωστο, αλλά οι ιστορικοί εκτιμούν ότι γεννήθηκε περί το 960. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές που ανάγονται στον 15ο αιώνα, γεννήθηκε στο χωριό Μπουλούτινα, όπου η γιαγιά του, πριγκίπισσα Όλγα, είχε εξορίσει τη μητέρα του, η οποία σύμφωνα με την εκδοχή ορισμένων ερευνητών, ούσα Χριστιανή (έδινε ελεημοσύνη) είχε παραβιάσει τη θεία εντολή «ου μοιχεύσεις». Η πριγκίπισσα Όλγα πήρε τότε υπό την προστασία της τον εγγονό της στο Κίεβο.

Ο Βλαντίμιρ, σύμφωνα με την «Αφήγηση των προσωρινών χρόνων», ήταν ο τρίτος γιος του πρίγκιπα Σβιατοσλάβ, μετά τον Γιαροπόλκ και τον Όλεγκ. Ο Σβιατοσλάβ, ξεκινώντας το 970 να συμμετάσχει σε μια σειρά εκστρατειών κατά του Βυζαντίου, άφησε τον μικρό πρίγκιπα που ήταν ακόμη μικρό παιδί στο Νόβγκοραντ. Μετά τον θάνατο του Σβιατσολάβ, το 972, πρίγκιπας του Κιέβου έγινε ο ΓΙαροπόλκ. Στη συνέχεια, όπως συνέβαινε συνήθως εκείνα τα χρόνια, μεταξύ των γιων του άρχισε μια παρατεταμένη διαμάχη για τη διαδοχή στο Θρόνο του Κιέβου, η οποία τερματίσθηκε, σύμφωνα με ιστορικές γραφές, το 980 (σύμφωνα δε με τη βιογραφία που έγραψε το δεύτερο ήμισυ του 11ου αιώνα ο ιερομόναχος Ιάκωβος, τερματίσθηκε το 978), με την επικράτηση του Βλαντίμιρ.

Υπάρχουν έμμεσες μαρτυρίες που λένε ότι ο πρίγκιπας Γιαροπολκ αντιμετώπιζε με συμπάθεια τον Χριστιανισμό, στοιχείο που εξηγεί γιατί μετά την επικράτηση του ανταγωνιστή του στο Κίεβο άρχισαν οι διώξεις κατά των χριστιανών.

Σε αραβικές και περσικές πηγές σώζονται μαρτυρίες για την άφιξη του Ρώσου πρέσβη στο Χορέζμ, που είχε σκοπό να συζητηθούν οι λεπτομέρειες που αφορούσαν την αποδοχή του Ισλαμισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ιστορικές γραφές, το 987 ο Βλαντίμιρ στο συμβούλιο των Βογιάρων αποφάσισε να βαπτισθεί χριστιανός σύμφωνα «με τους ελληνικούς κανόνες». Ένα χρόνο αργότερα, αφότου ο πρίγκιπας του Κιέβου απέσπασε από τους Βυζαντινούς την πόλη Κορσούν (η Χερσώνα της Κριμαίας, έτσι λέγονταν η μικρή πόλη που βρίσκονταν στην επικράτεια της σημερινής Σεβαστούπολης), στις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχε με τους αυτοκράτορες, Βασίλειο τον Β' και Κωνσταντίνο τον 8ο, τους πρότεινε να τους επιστρέψει την Πόλη, υπό τον όρο ότι θα του δώσουν ως γυναίκα την αδερφή τους Άννα. Εκείνοι δέχθηκαν την πρόταση του, υπό τον όρο ότι θα ασπασθεί τον χριστιανισμό. Ο Βλαντίμιρ δέχθηκε τον όρο τους, και μαζί με ολόκληρη τη φρουρά του βαπτίσθηκαν χριστιανοί. Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Άννα, επέστρεψε στο Κίεβο και έδωσε εντολή να καταστραφούν όλα τα παγανιστικά σύμβολα λατρείας και ο λαός να βαπτισθεί χριστιανός.

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με μια άλλη πηγή, προγενέστερη της βιογραφίας του ιερομόναχου Ιακώβου, ο πρίγκιπας Βαλντίμιρ βαπτίσθηκε Χριστιανός το 998, ενώ κατέλαβε την πόλη Κορσούν (Χερσώνα της Κριμαίας) και παντρεύτηκε την αδερφή του αυτοκράτορα τρία χρόνια αργότερα. Την επισήμανση δε, ότι δεν διασώθηκαν οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις χρονολογίες αυτές, την είχε κάνει ο χρονικογράφος της «αφήγησης των προσωρινών χρόνων». Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται το 988 ως το έτος που εισήγαγε τον Χριστιανισμό στη Ρωσία.

Ο εκχριστιανισμός του Κιέβου έγινε με σχετικά ειρηνικό τρόπο, στο Νόβγκοροντ έγιναν εξεγέρσεις οι οποίες κατεστάλησαν, στο κρατίδιο του Ροστόφ —Σούζνταλ οι χριστιανοί παρέμειναν αριθμητικά λίγοι ακόμη και μετά την διακυβέρνηση του Βλαντίμιρ. Όμως η Ρους (Ρωσία) έγινε Μητρόπολη του Κιέβου υπό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, με τις επαρχίες του Νόβγκοροντ,Μπέλγοραντ, Κιέβου, Περεσλάβλ και Τσερνίγκοφ.

Με τον εκχριστιανισμό άρχισε η διάδοση της γραφής, η οποία αρχικά έγινε με τρόπο βίαιο, όπως την εποχή του Πέτρου του Α' (Μεγάλου Πέτρου), καθώς έδιναν τα παιδιά στους Βυζαντινούς και Βούλγαρους, ώστε μετά την παρέλευση μιας γενιάς να αρχίσουν να εμφανίζονται στη Ρωσία οι δικοί της συγγραφείς, όπως ο μητροπολίτης Ιλλαρίων, ο οποίος έγραψε τις «Σκέψεις περί νόμου και αρετής».

Ο πρίγκιπας Βλαντίμιρ πέθανε όντας άρρωστος στην εξοχική του κατοικία, στο Μπερεστόφ, στις 15 Ιουλίου (28 Ιουλίου σύμφωνα με το νέο Ημερολόγιο) του 1015 και ενταφιάστηκε δίπλα στη σύζυγό του στην Εκκλησία της Δεκάτης του Κιέβου, την οποία κατέστρεψαν οι Μογγόλοι το 1240.

Ακριβή στοιχεία για την εκκλησιαστική μνημόνευση του πρίγκιπα Βλαντίμιρ δεν υπάρχουν. Ενδεχομένως από την αρχή να τον μνημόνευαν μαζί με τους υιούς του, Μπορίς και Γκλέμπ.

Οι πρώτες αξιόπιστες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες αναφέρεται επίσημα ως Άγιος ισαπόστολος πρίγκιπας Βλαντίμιρ, ανάγονται στον 14ο αιώνα. Βάσει μιας ερμηνείας, η ανακήρυξη του σε Άγιο έγινε στο δεύτερο ήμισυ του 13ου αιώνα. Το 1635, όταν Μητροπολίτης Κίεβου ήταν ο Πέτρο Μόγκιλ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον χώρο της Εκκλησίας της Δεκάτης, βρέθηκαν τα λείψανά του.

Επειδή ο πρίγκιπας Βλαντίμιρ έζησε πριν από το σχίσμα των Εκκλησιών, δεν τον μνημονεύουν μόνο οι Ορθόδοξοι αλλά και οι Καθολικοί, ιδιαίτερα οι Ρώσοι και Ουκρανοί.

Πηγή: www.ria.ru