ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρώσοι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν νέα κυκλώματα κβαντικών υπολογιστών
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρώσοι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν νέα κυκλώματα κβαντικών υπολογιστών

Ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Ερευνητικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου «MISIS» απέδειξε σε θεωρητικό επίπεδο ότι τα λεγόμενα κβαντικά υπεραγώγιμα μεταϋλικά έχουν πρόσθετες ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθούν νέα κυκλώματα λειτουργίας κβαντικών υπολογιστών. Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports, το οποίο εντάσσεται στην ομάδα των έγκυρων περιοδικών επιστημονικών εκδόσεων Nature, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του MISIS.

Η δημιουργία νέων υπεραγώγιμων μεταϋλικών και η μελέτη των ηλεκτρομαγνητικών ιδιοτήτων τους, είναι ένας από τους βασικούς στόχους των επιστημόνων του MISIS.Το 2015 οι συνεργάτες των εργαστηρίων μαζί με συναδέλφους τους από άλλα επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, απόκτησαν το πρώτο υπεραγώγιμο κύβιτο (cubit), που είναι ένα απλούστατο κβαντικό αντικείμενο, αναγκαίο για τη λειτουργία κβαντικών υπολογιστών.

Θεωρείται ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα έχουν τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με τους κλασσικούς υπολογιστές, από την άποψη του υπολογισμού πολύπλοκων συστημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η αποκωδικοποίηση εξαιρετικά πολύπλοκων αριθμών.

Όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου «Υπεραγώγιμα μεταϋλικά» του MISIS, καθηγητής Αλεξέι Ουστίνοφ, οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, μελετώντας τις αλυσίδες των κυβιτίων qubit με τη μέθοδο υπολογιστικού λογισμικού, ανακάλυψαν κύματα νέου τύπου.

«Αποδείχθηκε ότι τα κύματα των κβαντικών ερεθισμάτων σε τέτοιους είδους αλυσίδες, εξαπλώνονται με τη μορφή των προφίλ, που διατηρούν με τη ροή του χρόνου τη μορφή τους. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και απρόσμενο αποτέλεσμα, το οποίο θα θέλαμε οπωσδήποτε να επαληθεύσουμε πειραματικά, χρησιμοποιώντας τις αλυσίδες των υπεραγώγιμων qubit. Το φαινόμενο που εντόπισαν οι θεωρητικοί μας, μπορεί να βρει νέες εφαρμογές στα κβαντικά κυκλώματα και μεταϋλικά, στη βάση των υπεραγωγών», παρατήρησε ο Ουστίνοφ, στον οποίο αναφέρεται και η ανακοίνωση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πειραματική επαλήθευση των επιδράσεων που ανακαλύφθηκαν, θα επιφέρει σημαντική πρόοδο στον τομέα των κβαντικών υπολογισμών, ιδιαίτερα στον τομέα της δημιουργίας νέων κυκλωμάτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών.

Το εργαστήριο υπεραγώγιμων μεταϋλικών δημιουργήθηκε στο MISIS τον Νοέμβριο του 2011, με τη χρηματοδότηση της ρωσικής κυβέρνησης.

Σήμερα αποτελεί εάν από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα της Ρωσίας στον τομέα της έρευνας των θεωρητικών και εφαρμοσμένων ιδιαιτεροτήτων των μεταϋλικών.

Πηγή: www.ria.ru