ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οστά μαμούθ βρέθηκαν στη Σιβηρία
© Sputnik/Dmitriy Korobeynikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οστά μαμούθ βρέθηκαν στη Σιβηρία

Στο εθνικό μουσείο της Δημοκρατίας της Χακασίας παρέδωσαν κάτοικοι της περιοχής τα οστά μαμούθ που βρέθηκαν κοντά στο χωριό Περβομάισκ στην περιοχή του Μπαγκράντσκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χακασίας.   

Η Ναντιέζντα και ο Γιούρι Ιτεκμπάεφ από το χωριό Τσαπάεφ βρήκαν τυχαία τα οστά ενός αρχαίου θηλαστικού μαμούθ, στο χώρο ενός  κέντρου αναψυχής. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του μουσείου, η ανακάλυψη αυτή αποτελεί «μία από τις πιο σημαντικές φέτος για την ανασύσταση της παλαιοντολογικής συλλογής».

Οι αρχαιολόγοι επισήμαναν επίσης, ότι  κάτοικοι της περιοχής συχνά βρίσκουν οστά μαμούθ, καθώς το ζώο αυτό κυριαρχούσε  στην πανίδα της Σιβηρίας πριν από περίπου 100 χιλιάδες χρόνια. Συνήθως βέβαια, όπως λένε, βρίσκουν μεμονωμένα  κομμάτια, αλλά στην περίπτωση αυτή βρέθηκαν αρκετά τμήματα του σκελετού.

«Έτσι το μουσείο έχει τώρα στη συλλογή του,   θαυμάσια συντηρημένα οστά του κρανίου, της  λεκάνης, της κάτω γνάθου, καθώς και τμήματα του μήκους δύο μέτρων χαυλιόδοντα, των σπονδύλων και των πλευρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

Οι ειδικοί εικάζουν οτι τα οστά ενδέχεται να ανήκουν σε ένα ζώο. Σύμφωνα με πληροφορίες του μουσείου, φέτος αρκετά άτομα δώρισαν στο μουσείο σπάνια ευρήματα που βρήκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή κατά τη διάρκεια εργασιών που έκαναν σε υπαίθριους χώρους, όπως ένα οστό δασύτριχου ρινόκερου ή δόντι μηρυκαστικού της τεταρτογενούς περιόδου (πιθανόν αλόγου).

Πηγή: www.ria.ru