ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συντετριμμένος ο Πατριάρχης Κύριλλος από τον θάνατο του ηγουμένου στη μονή Αγίου Παντελεήμονος
© Sputnik/Igor Palkin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντετριμμένος ο Πατριάρχης Κύριλλος από τον θάνατο του ηγουμένου στη μονή Αγίου Παντελεήμονος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου ιστότοπου του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος υπογράμμισε ότι ο ηγούμενος της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας (κατά κόσμον Αλιόχιν), συνέβαλε σημαντικά στην ενδυνάμωση των αδιάρρηκτων πνευματικών δεσμών που συνδέουν το Άγιο Όρος με τη Ρωσία. Ο ηγούμενος κοιμήθηκε την Πέμπτη, σε ηλικία 101 ετών.

«Σχεδόν επί 40 έτη, ο μακαριστός γέροντας έφερε στους ώμους του τον βαρύ σταυρό του λειτουργήματος του ηγουμένου, μεριμνώντας για την πνευματική ανύψωση των εγκαταβιούντων στη μονή. Του Θεού συνεργούντος, κατά τα παρελθόντα έτη συντελέστηκαν στη μονή πολλά πράγματα χρήσιμα και αγαθά: ενδυναμώθηκαν οι παλιές παραδόσεις του μοναχισμού, οργανώθηκε η υποδοχή πολλών στον αριθμό προσκυνητών που συνέρρεαν από κάθε γωνιά της Ορθοδοξίας  για να βρουν την θεραπεία στα ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος, επισκευάστηκαν τα κτίσματα και επιδιορθώθηκε ο διάκοσμος της Μονής». Αυτή η κοινοποίηση του  Πατριάρχη προς τους εγκαταβιούντες στη μονή αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Πατριάρχης δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό πως ο ηγούμενος κοιμήθηκε «με τη συμπλήρωση χιλιετούς παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος, πράγμα που καταμαρτυρά τη σημασία της συμβολής του στο ζήτημα της διαφύλαξης και της ανάπτυξης της μοναχικής παράδοσης και στην ενδυνάμωση των αδιάρρηκτων  πνευματικών δεσμών ανάμεσα στο Άγιο Όρος με τη Ρωσία».

Τον Μάιο στο Άγιο Όρος έλαβαν χώρα εορτασμοί στους οποίους συμμετείχαν ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας (κατά κόσμον Αλιόχιν Ιάκοφ Φιλίπποβιτς) γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1915 σε οικογένεια Κοζάκων. Το 1956  εισήχθη στην Εκκλησιαστική Σχολή της Οδησσού και έπειτα από ένα χρόνο έλαβε το μοναχικό σχήμα. Τον Δεκέμβριο του 1978 εξελέγη υφηγούμενος της Μονής και στις 5 Ιουνίου του 1979 ανατέθηκαν σ' αυτόν τα καθήκοντα του ηγουμένου της Ρονής του Αγίου Παντελεήμονος από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Δημήτριο.

Πηγή: www.ria.ru