ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεβίωσε στη Νέα Υόρκη ο γλύπτης Ερνστ Νεϊσβέστνι
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε στη Νέα Υόρκη ο γλύπτης Ερνστ Νεϊσβέστνι

Ο διάσημος γλύπτης Ερνστ Νεϊσβέστνι απεβίωσε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 92 ετών, όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικαλούμενα τον δημοσιογράφο Ολέγκ Σούλκιν.

«Ο Ερνστ Νεϊσβέστνι  πέθανε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα,  μου έρχονται δάκρυα στα μάτια. Είμαι συγκλονισμένος, συντετριμμένος. Η απώλεια είναι τεράστια, για τον ρωσικό πολιτισμό, για όλους όσους γνώριζαν αυτό τον σπάνιο άνθρωπο» γράφει ο Σούλκιν στην σελίδα του στο Facebook. Ο Ερνστ Νεϊσβέστνι γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1925 στο Σβερντλόβσκ (σημερινό Γιεκατερινμπούργκ). Έως  το 1942, ο Ερνστ Νεϊσβέστνι φοιτούσε σε καλλιτεχνικό σχολείο για ταλαντούχα παιδιά, και το 1943 κατατάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό ως εθελοντής.

Από το 1947 έως το 1954 συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικοφ της Μόσχας ενώ παράλληλα παρακολουθούσε τις παραδόσεις μαθημάτων στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της σοβιετικής περιόδου του Ερνστ Νεϊσβέστνι είναι ο «Προμηθέας», που βρίσκεται στην παιδική κατασκήνωση πιονιέρων Αρτέκ (1966) και το «Άνθος του λωτού», στο φράγμα του Ασσουάν της Αιγύπτου(1971). Το 1994 φιλοτέχνησε το αγαλματίδιο για το τηλεοπτικό βραβείο της ρωσικής τηλεόρασης ΤΕΦΙ.

Ο Ερνστ Νεϊσβέστνι έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο γλύπτης  ζούσε και εργάζονταν στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: www.ria.ru