ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκθεση φωτογραφίας στην Αγ.Πετρούπολη αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του Αγίου Όρους
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση φωτογραφίας στην Αγ.Πετρούπολη αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του Αγίου Όρους

"Άθως: Τα χρώματα της πίστης" είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Έλληνα φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη που παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης εικοστού — εικοστού πρώτου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης. Η έκθεση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Αγίας Πετρούπολης διοργανώνεται, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας — Ρωσίας.

Φέτος, εορτάζονται τα χίλια χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Στο Άγιο Όρος διεξήχθησαν, τον Μάιο, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Πατριάρχη Κύριλλου και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Όλγας Τολστάγια που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του μουσείου, "Το Άγιο Όρος θεωρείται περιβόλι της Παναγίας στη γη. Ο Στράτος Καλαφάτης γνωρίζει τον τόπο σπιθαμή προς σπιθαμή, όπως μας δήλωσε έμεινε στο Άγιο Όρος 200 ημέρες και 200 νύχτες. Στο Άγιο Όρος απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφιση, όμως ο έλληνας φωτογράφος έλαβε την ευλογία για το έργο του. Όχι μόνο αυτό, αλλά κατόρθωσε να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των μοναχών που εγκαταβιώνουν στο Όρος. Ο καλλιτέχνης θυμάται ότι η εμπιστοσύνη τους ήταν δύσκολο να κερδηθεί. Σχεδόν δεν μιλάει ο ένας με τον άλλον, μονάχα ανταλλάσσουν ματιές. Σταδιακά ο Στράτος έμαθε να κατανοεί τα σιωπηλά τους βλέμματα, επισκεπτόταν τα κελιά των μοναχών, μοιράστηκε μ' αυτούς το φαγητό και τη ζωή τους. Έτσι, στις φωτογραφίες του κατάφερε να αποτυπώσει όχι την εξωτερική εικόνα του ιερού αυτού τόπου, αλλά την κρυμμένη εσωτερικότητα στον πνευματικό βίο του ανθρώπου που προσεύχεται. Ο φωτογράφος δεν δείχνει την φανταχτερή επιφάνεια, αλλά την εν πνεύματι ζωή σε όλο της το βάθος".

Σύμφωνα με την κ. Τολστάγια, ο εκθεσιακός χώρος θα θυμίζει στους επισκέπτες εκκλησία: τα ταβάνια θα είναι τρουλωτά, ενώ θα τοποθετηθεί τέμπλο και ξύλινοι σταυροί. Η κ. Τολστάγια διευκρίνισε ότι μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα διοργανωθεί από τον Στράτο Καλαφάτη και εργαστήρι φωτογραφίας.

Πηγή: www.ria.ru