ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα  500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τα Πανεπιστήμια Μόσχας, Αγ. Πετρούπολης και Νοβοσιμπίρσκ
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, τα Πανεπιστήμια Μόσχας, Αγ. Πετρούπολης και Νοβοσιμπίρσκ

Τα πανεπιστήμια της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοσιμπίρσκ, συμπεριελήφθησαν στον διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων  διεθνώς (Academic Ranking of World Universities 2016), που συνέταξε το Κέντρο Έρευνας των καλύτερων Πανεπιστημίων Διεθνώς (CWCU- Center for World-Class Universities) του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης, μετέδωσε η υπηρεσία τύπου του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα».  

«Φέτος συμπεριελήφθησαν, ήδη, τρία ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον πίνακα των 500 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας (στην 87η θέση) το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (στις θέσεις από 301-400) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ(στις θέσεις  401-500)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πίνακας που καταρτίζεται με το σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων στον κόσμο (ARWU) δημοσιεύεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2003. Συνολικά για την κατάρτιση του πίνακα, αρχικά αξιολογούνται ετησίως περισσότερα από 1200 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τελικά επιλέγονται τα 500 καλύτερα. Ο πίνακας αυτός θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς και πιο έγκυρους.

Φέτος το Κρατικό πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας έπεσε από την 87η στην 86η θέση της κατάταξης. Το Πανεπιστήμιο της Μόσχας και το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, από τότε που καταρτίσθηκε ο εν λόγω πίνακας αξιολόγησης  βρίσκονται  ανάμεσα στις εκατό πρώτες θέσεις.    

Στην πρώτη θέση του πίνακα και μάλιστα για 14η συνεχή χρονιά βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, είναι αυτά που είχαν και πέρυσι τα πρωτεία: το Πανεπιστήμιο Μπερκλέι της Καλιφόρνιας, τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Κέμπριτζ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, της Οξφόρδης της Κολούμπια, του Σικάγου καθώς και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.

Πηγή: www.ria.ru