ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο πλου της θρυλικής τριήρους Ολυμπιάς διοργανώνει το Πολεμικό Ναυτικό
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο πλου της θρυλικής τριήρους Ολυμπιάς διοργανώνει το Πολεμικό Ναυτικό

Τη δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν ένας από τους 170 κωπηλάτες της θρυλικής τριήρους Ολυμπιάς παρέχει εκ νέου το Πολεμικό Ναυτικό διοργανώνοντας ολιγόωρο πλουν, για την Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 10.00, με σημείο απόπλου/κατάπλου το Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου).

«Αν θες και εσύ να γίνεις ένας από τους 170 κωπηλάτες της τριήρους Ολυμπιάς και να βιώσεις τη ναυτική μας παράδοση σε μία μέρα γιορτής για όλους, δήλωσε συμμετοχή (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας) στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email): plous_olympias@navy.mil.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας», τονίζει σχετικά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Ο πρώτος πλους της τριήρους, στις 24 Ιουλίου, σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία, με τις θέσεις των κωπηλατών να υπερκαλύπτονται μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη γνωστοποίηση πραγματοποίησής του.

Η τριήρης κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1985-1987, με σχέδια από την «Trireme Trust» της Βρετανίας και με ελληνικά χρήματα.

Η τριήρης "Ολυμπιάς", ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος των αρχαίων αθηναϊκών τριήρεων έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είναι πανομοιότυπη με την αρχαία αθηναϊκή τριήρη του 5ου π.Χ. αιώνα- όπως εκείνες που ναυπηγήθηκαν μεταξύ του 650 και του 610 π.Χ στην Κόρινθο ή στη Σάμο- πιθανότατα σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Κορίνθιο ναυπηγό της εποχής Αμεινοκλή.

Η αρχαία αθηναϊκή τριήρης αποτελούσε πανίσχυρο και εξαιρετικά γρήγορο και ευέλικτο πολεμικό πλοίο της εποχής με κύριο μέσο κίνησης τα κουπιά. Κινητήρια δύναμη στις ναυμαχίες ήταν η μυϊκή δύναμη των χεριών των 170 κωπηλατών της που δεν ήταν ποτέ ούτε δούλοι, ούτε κατάδικοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ