ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μισοί Ρώσοι θέλουν να  υψώνουν η σημαία στα σπίτια τους
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι μισοί Ρώσοι θέλουν να υψώνουν τη σημαία στα σπίτια τους

Οι μισοί κάτοικοι της χώρας θέλουν τη ρωσική σημαία στην καθημερινότητά τους, δηλαδή να την υψώνουν στο σπίτι τους ή και να φορούν ρούχα στα οποία να "απεικονίζεται" η σημαία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αναλυτές του Πανρωσικού κέντρου μελέτης της κοινής γνώμης, (VTSIOM), ύστερα από δημοσκόπηση για τη άποψη των πολιτών σχετικά με την χρήση του εθνικού συμβόλου της χώρας στην καθημερινή ζωή. 

Εθνική σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Η πανρωσική δημοσκόπηση διεξήχθη με επιμέλεια του Πανρωσικού κέντρου μελέτης της κοινής γνώμης από τις 13 μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2016, σε 130  πληθυσμιακές ζώνες από τις 46 περιφέρειες της Ρωσίας, με τη συμμετοχή 1600 ατόμων. Το στατιστικό σφάλμα δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Ιδιαίτερα δημοφιλή αποδείχθηκαν τα ρούχα που φέρουν τη σημαία ή το εθνόσημο της Ρωσίας (43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα έπρεπε να φοριούνται συχνότερα, ενώ 45% δεν τοποθετείται ούτε θετικά, ούτε αρνητικά), η ύψωση της ρωσικής σημαίας (41% και 48% αντίστοιχα), καθώς και η διακόσμηση των αυτοκινήτων με αξεσουάρ που έχουν ως κύριο "συστατικό" τη σημαία (38% και 42% αντίστοιχα). Σχεδόν οι μισοί ρώσοι πολίτες θα φορούσαν ένα t-shirt ή ένα καπέλο τζόκεϊ με τα εθνικά σύμβολα (46%) και θα ύψωναν στο σπίτι τους τη ρωσική σημαία (45%). Περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) θα διακοσμούσαν με αυτήν το αυτοκίνητό τους.

Πιο συγκρατημένες ήταν οι απόψεις των ερωτηθέντων για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τα εθνικά σύμβολα στα σκεύη οικιακής χρήσης και σε άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, καθώς και για το αν θα ζωγράφιζαν την τρίχρωμη σημαία στο πρόσωπό τους.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θα επιθυμούσαν να απεικονίζεται στα οικιακά σκεύη η ρωσική σημαία, ενώ το 33% αντιμετώπισε θετικά την ιδέα αυτή. Μόνο το 16% θα ζωγράφιζε την τρίχρωμη σημαία στο σώμα του, ενώ το 80% δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.

Στην πλειοψηφία τους, οι Ρώσοι διάκεινται θετικά ή ουδέτερα στη χρήση των εθνικών συμβόλων στην καθημερινή τους ζωή, με τους θετικά διακείμενους στο θέμα αυτό πολίτες να αυξάνονται την τελευταία δεκαετία.

Έτσι, για παράδειγμα,σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2006 το 62% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι πιθανότατα δεν θα φορούσε ρούχα ή καπέλα με τα εθνικά σύμβολα της Ρωσίας.

Πηγή: ria.ru