ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυροτεχνήματα του 18ου αιώνα για το τέλος του Αυγούστου στη Μόσχα
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροτεχνήματα του 18ου αιώνα για το τέλος του Αυγούστου στη Μόσχα

Στη διάρκεια του φεστιβάλ «Ρωσική Πεδιάδα» στο Τσαρίτσινο θα γίνουν ρίψεις πυροτεχνημάτων από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Το θέαμα με τα πυροτεχνήματα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 28 Αυγούστου. Οι ρίψεις των πυροτεχνημάτων του 18ου αιώνα θα ξεκινήσουν στις δέκα παρά δέκα το βράδυ. 

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Τμήματος εθνικής πολιτικής, διεπαρχιακών σχέσεων και τουρισμού της Μόσχας, στις όχθες της μεσαίας λίμνης του Τσαρίτσινο θα εγκατασταθεί ένας συνδυασμός από πυροτεχνήματα διαφόρων ειδών. Ορισμένα από αυτά, σε σχήμα φωτεινού συντριβανιού θα θέσουν σε κίνηση τον τροχό ενός μύλου γύρω από τον άξονά του, ενώ θα ακούγεται ένας ήχος σφυρίγματος. Γύρω από τις εγκαταστάσεις των πυροτεχνημάτων θα εμφανιστεί ένα περίγραμμα από πολύχρωμες σπίθες. Σε κάθε πυροτέχνημα θα τοποθετηθούν μικρότερα στοιχεία, όπως σφυρίχτρες και ειδικά ράμφη.

«Το περίγραμμα με τις σπίθες θα φτάσει τα δέκα μέτρα ύψος και έξι μέτρα πλάτος. Ταυτόχρονα, από τη λίμνη θα ρίξουμε ομοβροντίες ρωμαϊκών κεριών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ρίψεις των πυροτεχνημάτων θα γίνουν σταδιακά. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν μόνο δύο βολές. Η κάθε βολή θα έχει διάρκεια περίπου ενός λεπτού. Η διαδικασία θα ελέγχεται από ειδικούς στα πυροτεχνήματα και από πυροτεχνουργούς. Οι ρίψεις θα συνοδεύονται από τεχνητές ομοβροντίες, που θα παράγονται από μακέτες παλιών όπλων. 

Ο ιστορικός στολίσκος του Μεγάλου Πέτρου   στο φεστιβάλ “Ρωσική πεδιάδα”
Οι λίμνες του Τσαρίτσινο δεν επελέγησαν τυχαία για το θέαμα αυτό. Σύμφωνα με μία από τις διοργανώτριες του φεστιβάλ «Ρωσική Πεδιάδα», την Βέρα Μολδοβάνοβα, «το σύμπλεγμα κήπων και ανακτόρων Τσαρίτσινο κτίστηκε με εντολή της Μεγάλης Αικατερίνης. Η αυτοκράτειρα είχε μεγάλη αδυναμία στα πυροτεχνήματα, σε βαθμό που, μεταξύ των αρχιτεκτονικών στοιχείων του παλατικού περιλαμβάνεται σημείο βολών».

Τα πυροτεχνήματα ήταν δημοφιλή στη Ρωσία ήδη από την εποχή του Πέτρου του Α'.

Στο φεστιβάλ αναμένεται να προσέλθουν επισκέπτες και επίσημες αποστολές από τις 48 επαρχίες της Ρωσίας. Για τους μοσχοβίτες και τους επισκέπτες του φεστιβάλ θα δώσουν παράσταση η χορωδία Καζάκων του Κουμπάν, η χορωδία της Ιεράς Μονής Υπαπαντής της Μόσχας και ο σέρβος Γκόραν Μπρέγκοβιτς με την ορχήστρα του.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σλαβικής τέχνης «Ρωσική Πεδιάδα», που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη φορά στη Μόσχα, οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν βόλτα με παλαιορωσικές λέμβους και με πλοιάρια σαν αυτό του Μεγάλου Πέτρου. Στη λίμνη θα βρίσκονται έως και 30 πλοιάρια από διάφορες εποχές της ρωσικής ναυπηγικής.

Στο φεστιβάλ «Ρωσική Πεδιάδα» θα προσφέρεται οκρόσκα, ένα είδος ρωσικής καλοκαιρινής σούπας, για την οποία θα χρησιμοποιηθούν 1,3 από το αλκοολούχο ποτό «Βιάτσκι Κβας». Σε μία σκηνή που θα ονομαστεί «μεγάλη οκρόσκα» οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τεσσάρων ειδών διαφορετικές σούπες οκρόσκα. Την σπιτική οκρόσκα, την οκρόσκα του εμπορείου, την οκρόσκα των ουραλίων και των οκρόσκα από κβας ψωμιού.

Πηγή: mos.ru