ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Roscosmos  κατασκευάζει ένα νέο πύραυλο βαρέως φορτίου
© Sputnik/Igor Ageenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Roscosmos κατασκευάζει ένα νέο πύραυλο βαρέως φορτίου

Η Roscosmos(Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία) άρχισε να κατασκευάζει ένα νέο  πύραυλο βαρέως φορτίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Energia-Buran», το οποίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί  για την κατασκευή του προωθητικού πυραυλοκινητήρα RD-171, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας διαστημικών πυραύλων «Energia» Βλαντιμίρ Σόλντσεφ.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο γενικός σχεδιαστής πυραυλικών συστημάτων της Roscosmos, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. Επιπλέον επισημαίνεται ότι, η Roscosmos προτίθεται να σταματήσει την κατασκευή του πυραύλου βαρέως φορτίου «Angara Α58» με προωθητικά συστήματα υδρογόνου. Στον νέο αυτό πύραυλο αναμένεται να βασιστεί το επόμενο διαστημικό πρόγραμμα  που θα έχει προορισμό τη Σελήνη.

«Από κοινού με τον γενικό σχεδιαστή πυραυλικών συστημάτων της Roscosmos Αλεξάντρ Μενβέντιεφ, ξεκινήσαμε την προεργασία του  πυραύλου βαρέως φορτίου που θα χρησιμοποιεί πυραυλοκινητήρα τον οποίο ήδη διαθέτουμε και είναι  ο RD-171, ο οποίος θα αποτελέσει και την βάση του πυραύλου βαρέως φορτίου» δήλωσε ο Σόλντσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν προωθητικά συστήματα υδρογόνου στο πρώτο και δεύτερο στάδιο του συγκεκριμένου πυραύλου. Ως προς το τρίτο στάδιο, οι κατασκευαστές προτίθενται να χρησιμοποιήσουν ότι χρησιμοποιείται στον πύραυλο «Angara» που ήδη βρίσκεται εν πτήσει.

«Ο συνδυασμός αυτός θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε και χρόνο και χρήμα. Ήδη αξιοποιούμε ότι έχουμε στην διάθεση μας, δεν κάνουμε πρόσθετες δαπάνες και δεν πηγαίνουμε «σε μια προοπτική δεκαετίας». Είμαι πεπεισμένος ότι η κατασκευή  ενός πυραύλου βαρέως φορτίου        σύμφωνα με το εν λόγω σχήμα, είναι δυνατή μέσα σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή μιλάμε για πέντε με επτά χρόνια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Energia». Υπογράμμισε δε, ότι, ο σχεδιαζόμενος πύραυλος βαρέως φορτίου θα γίνει ο βασικό πύραυλος που θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά στην υλοποίηση του σεληνιακού διαστημικού προγράμματος.

Ο γενικός διευθυντής  της εταιρείας διαστημικών πυραύλων «Energia» Βλαντιμίρ Σόλντσεφ δήλωσε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα πύραυλο χαμηλής τροχιάς (low reference orbit LEO), που θα επιτρέπει την μεταφορά φορτίου 80 τόνων. Ο ίδιος λέει ότι ο νέος πύραυλός που θα λαμβάνει υπ όψιν την τεχνολογία του RD-171 προϋποθέτει ότι θα επιτρέπει την μεταφορά φορτίου έως 120 τόνους και αν καταστεί αναγκαίο την μεταφορά φορτίου έως 160 τόνους, τροποποιώντας τη διάταξη του πυραύλου και αυξάνοντας τις δυνατότητες των πυραυλοκινητήρων. Έτσι, καταλήγει ο ίδιος, θα αποφύγουμε την κατασκευή ενός πύραυλου βαρέως φορτίου παίρνοντας ως βάση τον πύραυλο «Angara».

Πηγή: ria.ru