ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρωσικό «Geophysica» θα μελετήσει το κλίμα της Γης ξεκινώντας από την Καλαμάτα
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ρωσικό «Geophysica» θα μελετήσει το κλίμα της Γης ξεκινώντας από την Καλαμάτα

Η επίδραση που έχει ο ασιατικός μουσώνας στο παγκόσμιο κλίμα, είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα μελετηθεί κατά την διάρκεια των πτήσεων σε μεγάλο ύψος που θα πραγματοποιήσει το ρωσικό αεροσκάφος «Geophysica», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία τύπου η Ενοποιημένη Εταιρεία Κατασκευής Αεροσκαφών (ΟΑΚ)/(United Aircraft Corporation).

Το αεροσκάφος τύπου Μ55 «Geophysica», προσγειώθηκε, στις 23 Αυγούστου, στη νότιο Ελλάδα με σκοπό να κάνει μετεωρολογικές έρευνες στα ανώτατα ατμοσφαιρικά στρώματα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος StratoClim.

«Θα μελετήσουμε την επίδραση που έχει στο παγκόσμιο κλίμα ο Ασιατικός Μουσώνας (Asian Musson), ο οποίος εκτείνεται από τις Φιλιππίνες  περνάει πάνω από την Ινδία και την αραβική περιοχή και φθάνει στα σύνορα της Ισπανίας», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας τύπου της εταιρείας, επικαλούμενη τις δηλώσεις του βασικού αεροναυπηγού Γκενάντι Μπελιάγιεφ.

Η προετοιμασία του αεροσκάφους «Geophysica»,  ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί διεθνείς πτήσεις διήρκεσε δύο χρόνια. Τον Αύγουστο πραγματοποίησε πέντε πτήσεις στο Ζούκοφσκι, μεταξύ των οποίων και δύο νυχτερινές. Στην Καλαμάτα θα τοποθετηθούν στο αεροσκάφος 29 όργανα συνολικού βάρους 2,4 τόνων, που διέθεσαν 26 επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η διεθνής αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος StratoClim περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στη διάρκεια της πρώτης, το αεροσκάφος «Geophysica» θα πραγματοποιήσει πτήσεις σε ύψος 20 χιλιάδων μέτρων όταν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Στο μέλλον, θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ινδία.  

Πηγή: www.ria.ru