ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας
© ΑΠΘ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ,) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Από "τη μουσική της ελληνικής γλώσσας, όπου δεν υπάρχει λεξιπενία", όπως χαρακτηριστικά λέει, γοητεύτηκε νεαρή φοιτήτρια από τη Γεωργία, που αποφάσισε να μάθει καλά ελληνικά και να κάνει το μεταπτυχιακό της με θέμα την αγαπημένη της γλώσσα.

Η Χάτια Χιζανεϊσβίλι είναι μία από τους 14 νικητές της προκριματικής φάσης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, την οποία συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ), με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Η 24χρονη φοιτήτρια, που δεν έχει ελληνική καταγωγή, ερωτεύτηκε την ελληνική γλώσσα, όταν άκουσε να τη μιλάει η μητέρα της, που δουλεύει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. "Αποφάσισα τότε να σπουδάσω ελληνικά και είμαι πλέον περήφανη που μιλάω αυτή την γλώσσα με την τόση εκφραστικότητα" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή φοιτήτρια.

Η πραγματοποίηση της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας στο ΑΠΘ αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΠΟΝ που τυχαίνει να συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων του ΑΠΘ και με το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη.

"Γίνεται για πρώτη φορά φέτος με στόχο να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των νέων, σε όλο τον κόσμο, για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και ευελπιστούμε, η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, να γίνει θεσμός" τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, καλωσορίζοντας στη Θεσσαλονίκη τους νικητές της διοργάνωσης, οι οποίοι προέρχονται από 9 χώρες και προκρίθηκαν ανάμεσα σε περίπου 200 διαγωνιζόμενους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρίνα Ματθαιουδάκη, στην Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος άτομα ηλικίας 18 έως 25 χρόνων που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου και δεν έχουν μείνει στην Ελλάδα για τρεις μήνες αθροιστικά.

"Η τελική δοκιμασία που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο ελληνομάθειας των διαγωνιζόμενων, όπως άλλωστε και όλος ο διαγωνισμός, θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου και οι τρεις διακριθέντες θα βραβευθούν σε ειδική τελετή λήξης, την επόμενη μέρα, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ" συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης, τόνισε ότι "ο θεσμός της Ολυμπιάδας προσέφερε και θα προσφέρει σε δεκάδες διαγωνιζόμενους την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα, να μελετήσουν και να θαυμάσουν την ελληνική γλώσσα". Επιπλέον, συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε προσπάθεια για τη διάδοση και προβολή της ελληνικής γλώσσας παραμένει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπός της Εύα Παπαδάτου.

Οι 14 νέοι που προκρίθηκαν θα αναχωρήσουν αύριο για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση ΑΠΘ στην Καλάνδρα Χαλκιδικής απ' όπου θα επιστρέψουν την 1η Σεπτεμβρίου για να συμμετέχουν στον τελικό διαγωνισμό.

Νατάσα Καραθάνου

*Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.