ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισκέψιμο το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επισκέψιμο το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου Κυρρήστου

Ωρολόγιο του Ανδρονίκου, Πύργος των Ανέμων, ή απλώς «Αέρηδες», το εμβληματικό αυτό οικοδόμημα στη "σκιά" της Ακρόπολης, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό.

Το περίφημο Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, κτήριο του τέλους του 1ου αι. π.Χ., που διέθετε εννέα ηλιακά ωρολόγια αλλά και μηχανισμό «πλανηταρίου», αποδίδεται στο σύνολό του, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, στους επισκέπτες του χώρου και την επιστημονική κοινότητα, ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/STR

Οι εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, στο εσωτερικό του μνημείου και στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Συντήρηση και Ανάδειξη του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Αθηνών».

Πρόκειται για ένα πυργωτό οκτάγωνο οικοδόμημα από πεντελικό μάρμαρο που κτίσθηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας. Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα. Εξωτερικά υπήρχαν ηλιακά ρολόγια, ενώ εσωτερικά λειτουργούσε υδραυλικό ρολόι.

Γνωστό και ως ο πύργος των Ανέμων, το  Ωρολόγιο του Ανδρονίκου  δεσπόζει ανατολικά της Ρωμαϊκής Αγοράς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ