ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γάτα υιοθετεί μαϊμουδάκι που το παράτησε η μητέρα του στο Τιουμέν της Σιβηρίας
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γάτα υιοθετεί μαϊμουδάκι που το παράτησε η μητέρα του στο Τιουμέν της Σιβηρίας

Μια γάτα, ονόματι Ροσίνκα, "υιοθέτησε" στο Τιουμέν ένα νεογέννητο μαϊμουδάκι, τον Φέντια, που είχε εγκαταλείψει η μητέρα του, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο Ria Novosti η Τατιάνα Αντρόποβα, διευθύντρια του ζωολογικού κήπου του Τιουμέν και κάτοχος του κατοικιδίου.

"(Στον ζωολογικό κήπο) έχουμε μαϊμούδες-σκιούρους που ανήκουν στην οικογένεια των κηβίδων. Είναι ιδιαίτερα δραστήριες και εύθυμες. Έχουμε δύο θηλυκά και έναν αρσενικό. Οι θηλυκές μαϊμούδες μας έμειναν έγκυες ταυτόχρονα και γέννησαν σχεδόν την ίδια ημέρα… Ωστόσο, η μία μαϊμού θύμωσε και εγκατέλειψε το νεογέννητο. Όταν εγκαταλείπουν οι μητέρες μαϊμούδες τα παιδιά τους δεν τα δέχονται εκ των υστέρων.  Ενδεχομένως κατέρρευσαν κάποια στιγμή τα νεύρα της: ήταν η πρώτη της γέννα, είχε κάποια ορμονική διαταραχή, δεν γνωρίζω. Κι έτσι το μωρό έμεινε μόνο του", διηγήθηκε στο πρακτορείο η διευθύντρια.

Η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου έπρεπε να πάρει το πιθηκάκι στο σπίτι της. Ωστόσο τα πράγματα ήταν δύσκολα, γιατί έπρεπε συνεχώς να διατηρείται η θερμοκρασία του σταθερή στους 38-39 βαθμούς. Διαφορετικά θα είχε προβλήματα στην πέψη και θα πέθαινε. Οπότε της ήρθε η ιδέα να το τοποθετήσει στην πλάτη μιας γάτας, μήπως και δεν το εγκαταλείψει, και του χαρίσει τη ζεστασιά της.

Σύμφωνα με την κ. Αντρόποβα, "η γάτα το δέχτηκε θετικά, και κουβαλάει έκτοτε το μαϊμουδάκι στην πλάτη της. Φυσικά δεν μπορεί να το φροντίσει, όπως φροντίζουν οι γάτες τα μικρά τους, γιατί τα γατάκια συμπεριφέρονται διαφορετικά. Τα γατάκια κάθονται όλη την ώρα κάτω από τη μαμά τους, στο πάτωμα. Ενώ το μαϊμουδάκι είναι κρεμασμένο στην πλάτη της, σαν να καβαλικεύει άλογο".

Όπως μας εξήγησε, για την γάτα δεν είναι εύκολο αυτό: κατ' αρχή δεν είναι συνηθισμένη να κουβαλάει τέτοιο βάρος, και έπειτα, είναι ήδη 16 χρονών — στην ηλικία της είναι δύσκολο να κουβαλάει τέτοια βάρη. Η γάτα προσέχει το νεογέννητο εδώ και έναν μήνα. Στο μεταξύ, ο Φέντια αναπτύσσεται φυσιολογικά, όπως ο μικρός που γεννήθηκε από την άλλη μαϊμού η οποία και τον φροντίζει. Ο Φέντια άρχισε ήδη να κατεβαίνει από την πλάτη της μητέρας του και να ενδιαφέρεται για τον περιβάλλοντα χώρο. Υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει στον ζωολογικό κήπο σε περίπου μισό μήνα, όταν θα έχει γίνει πιο ανεξάρτητος.

Η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου του Τιουμέν παρατήρησε πως η Ροσίνκα είναι εξαιρετική νταντά, και πως δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθειά της. Η γάτα εκτελεί δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες: διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος του μικρού, και επιτρέπει στον Φέντια να την αγκαλιάζει, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό γι' αυτόν, μας δήλωσε η κ. Αντρόποβα.

Πηγή: www.ria.ru