ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Ρωσία θα εκτεθούν τα λείψανα του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Ρωσία θα εκτεθούν τα λείψανα του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη

Τα λείψανα του ρώσου αγίου του 20ου αιώνα, Σιλουανού του Αθωνίτη τα οποία θα μεταφερθούν για πρώτη φορά στην Ρωσία και θα παραμείνουν στη χώρα από τις 15 έως τις 24 Σεπτεμβρίου (15-19 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα και 19-24 Σεπτεμβρίου στην Μονή του Αγίου Δανιήλ), τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Ιδρύματος του αγίου Μεγάλου Βασιλείου προς το Ria Novosti.

Η άφιξη των λειψάνων συμπίπτει με τον εορτασμό των 1000 ετών της ρωσικής μοναστικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος επισημαίνει ότι αυτό συνιστά «μια παλαιά επιθυμία όλων των θρησκευόμενων και όχι μόνο όσων θρησκευόμενων ζουν στην Ρωσία», «που ήθελαν ο μεγάλος ρώσος άγιος, έστω και τα άγια λείψανα του, να επιστρέψουν στην πατρίδα, ώστε οι ρώσοι χριστιανοί ορθόδοξοι να έχουν την δυνατότητα να τα προσκυνήσουν».

Στην Ρωσία τα άγια λείψανα θα φθάσουν στις 31 Αυγούστου, στην πόλη Μπριάνσκ. Στην συνέχεια θα εκτεθούν σε προσκύνημα, στο Αριόλ, στο Ελτς και στο Σόφσκογιε (γενέτειρα του Σολουάν του Αθωνίτη) στο Τάμποφ και το Εκατερίνεμπουργκ. Κατόπιν τα λείψανα του θα μεταφερθούν στην Μόσχα.

Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (κατά κόσμον Σεμιόν Αντόνοφ) έζησε περισσότερο από 45 χρόνια στο Άγιο Όρος, ως ηγούμενος της Μονής Παντελεήμονος. Αγιοποιήθηκε το 1988 με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ το 1992 το όνομα του συμπεριελήφθη στο μηνολόγιο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πηγή: ria.ru