ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σεργκέι Στεπάσιν: μακραίωνες πολιτιστικές παραδόσεις συνδέουν την Ρωσία με την Ελλάδα
© Sputnik/Konstantin Chalabov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεργκέι Στεπάσιν: μακραίωνες πολιτιστικές παραδόσεις συνδέουν την Ρωσία με την Ελλάδα

Μακραίωνες πολιτιστικές παραδόσεις συνδέουν την Ρωσία με την Ελλάδα, δήλωσε, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινότητας (σ.σ.φιλανθρωπική, επιστημονική οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής), στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Δημήτρη Λιάτσου, στην εκπομπή Sputnik Express

«Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, η πριγκίπισσα Όλγα η πρώτη από τους κυβερνήτες της Ρωσίας η οποία έγινε χριστιανή εδώ στην Κέρκυρα», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η εκπομπή είχε ως θέμα την έναρξη του φεστιβάλ χριστιανικού πολιτισμού με τίτλο «Ρωσία —Ελλάδα μαζί μέσω των αιώνων», που διεξάγεται στην Κέρκυρα.

Ο Στεπάσιν υπογράμμισε, επίσης, ότι το ζήτημα της υπεράσπισης του χριστιανισμού στον σημερινό κόσμο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. «Μπορεί να ειπωθεί ότι ο Χριστιανισμός ως στοιχείο του σημερινού πολιτισμού, στην ουσία του ξεκίνησε από εδώ, από την Κέρκυρα, από την Ελλάδα. Γι' αυτό είναι πολύ ευχάριστο το ότι συγκεντρωθήκαμε εδώ, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο, όταν όπως γνωρίζετε το θέμα της υπεράσπισης του Χριστιανισμού στον κόσμο γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο», δήλωσε ο κ. Στεπάσιν.

Ο πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινότητας υπογράμμισε επίσης, ότι μέσω της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων και της δραστηριότητας που αναπτύσσει η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Κοινότητα, που είναι ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, συγκλίνουν οι ιστορικές ρίζες που έχουν η Ρωσία και η Ελλάδα. Ο κ. Στεπάσιν, είπε επίσης ότι παραρτήματα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινότητας, έχουν ανοίξει στην Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα, ενώ στο εγγύς μέλλον θα ανοίξει παράρτημα και στο Άγιο Όρος.

Το φεστιβάλ άρχισε με εκδηλώσεις που είχαν ως θέμα στα 300 χρόνια ξένης κατοχής και την θαυματουργή απελευθέρωση του νησιού από τα οθωμανικά στρατεύματα, χάρη στον Άγιο Σπυρίδωνα. Την επόμενη έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ναυάρχου Φιοντόρ Ουσακόφ,ο στόλος του οποίου απελευθέρωσε την Κέρκυρα από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα.