ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Μονμάρτη της Ρωσίας και η Μόσχα του Ακούνιν: δωρεάν ξεναγήσεις για την Ημέρα της πόλης της Μόσχας
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Μονμάρτη της Ρωσίας και η Μόσχα του Ακούνιν: δωρεάν ξεναγήσεις για την Ημέρα της πόλης της Μόσχας

Εκατόν εβδομήντα μοναδικές διαδρομές — αφιερώματα στον ρωσικό κινηματογράφο, 20 εκ των οποίων πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν όσοι αποδεχθούν την "πρόσκληση" συμμετοχής σε μία σειρά δωρεάν ξεναγήσεων στη Μόσχα. Οι ξεναγήσεις αυτές, διοργανώνονται στο πλαίσιο της ημέρας της πόλης της Μόσχας και του φεστιβάλ «Μοσχοβίτικος κινηματογράφος», που θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι ομάδες ξενάγησης θα ξεκινούν, καθημερινά, από τα περίπτερα του φεστιβάλ στο κέντρο της Μόσχας, από τις 4 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Οι ξεναγοί θα μιλήσουν για cult ταινίες του κινηματογράφου, για τους ήρωες της μεγάλης οθόνης και τις προσωπικότητες στις οποίες βασίστηκαν, τα μέρη στα οποία έγιναν οι λήψεις, τα μυστικά σκηνοθετικά ευρήματα και θα αφηγηθούν διάφορα ανέκδοτα για τους κινηματογραφιστές.

Στην ξενάγηση του Ζαμοσκβορέτσιε θα μάθουμε πού έγιναν οι λήψεις για την ταινία «Ο Ιβάν Βασίλιεβιτς αλλάζει επάγγελμα» και ποιο ήταν το μπαλκόνι από το οποίο ο Ιβάν ο τρομερός αναφώνησε στην ταινία το περίφημο «Η καλλίστη!» και πού έψαχνε ο Σούρικ* τα τρανζίστορ για την μηχανή του χρόνου.

Η ξενάγηση για τις "έρευνες του ντετέκτιβ Φαντόριν", με σημείο έναρξης την πλατεία Πούσκιν θα μας δώσει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε τα ίχνη του ντετέκτιβ του δεκάτου ενάτου αιώνα, ήρωα των πολύκροτων κινηματογραφικών ταινιών. Οι συμμετέχοντες σ' αυτές θα δουν την πραγματική πρωτεύουσα και την πρωτεύουσα που έπλασε ο Ακούνιν στα μυθιστορήματά του, θα μπουν στην έπαυλη του γενικού κυβερνήτη, στα άδυτα της ρωσικής αυτοκρατορικής αστυνομίας και θα εξιχνιάσουν το μυστήριο της δολοφονίας του "Λευκού στρατηγού"*.

Σε όσους παρακολουθήσουν την ξενάγηση στον λόφο Βαγκάνκοβσκι οι ξεναγοί θα διηγηθούν την ιστορία της μεταφοράς στην οθόνη του μυθιστορήματος "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα". Στο μέρος αυτό είπε ο Βόλαντ στην συνοδεία του: "Αλήθεια, δεν είναι ενδιαφέρουσα η πόλη αυτή;" Η ξενάγηση "Μονμάρτη της Ρωσίας" θα μας ταξιδέψει στα μυστικά του πρώτου μεγιστάνα του ρωσικού κινηματογράφου, του Αλεξάντρ Χανζόνκοφ, ενώ οι ξεναγοί θα αναφερθούν ειδικά και στην ταινία "Οι δώδεκα καρέκλες".

Πού σπούδασε ο Βασίλι Ιβάνονιτς Τσαπάεφ και πού έχει την κρυψώνα του ο κατάσκοπος του σοβιετικού σήριαλ "Το ΤΑΣΣ εξουσιοδοτείται να δηλώσει"; Αυτό θα το μάθουν όσοι παρακολουθήσουν την ξενάγηση "Πλιουσίχα: στον κινηματογράφο και στην ιστορία", που οργανώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου ειδικά για την Ημέρα της Πόλης. Αυτή την τοποθεσία διάλεξαν οι σκηνοθέτες Τατιάνα Λιόζνοβα, Γκεόρκι Ντανέλια και Ελντάρ Ριαζάνοφ " για να γυρίσουν τις ταινίες τους "Τα Τρία Λευκάδια στην οδό Πλιουσίχα", την ταινία "Μιμινό" (γεράκι), και τις "Μπαμπόγριες".

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση "Στανισλάφσκι, μια ιδιοφυΐα του ρωσικού θεάτρου", όπου οι ξεναγοί θα μας μιλήσουν για τη γέννηση του θεάτρου και, παράλληλα, για τη γέννηση του κινηματογράφου.

Εγγραφή στις ξεναγήσεις, καθώς και ένα πλήρες πρόγραμμα διατίθενται στην ιστοσελίδα για τις δωρεάν ξεναγήσεις στη Μόσχα.

Το φεστιβάλ για τον "Ρωσικό κινηματογράφο" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου υπαίθριων εκδηλώσεων "Οι εποχές της Μόσχας". 33 θεματικά πάρκα σε διάφορες περιοχές θα φιλοξενούν αφιερώματα σε δημοφιλείς ταινίες όπως η ταινία "Περπατάω στη Μόσχα", οι ταινίες "Νύχτα καρναβαλιού", "Διαμαντένιο χέρι", "Μιμινό", "Βόλγκα, Βόλγκα", και πολλές άλλες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες, δραματοποιημένα θεάματα και παιδικά ψυχαγωγικά προγράμματα.

Πηγή: mos.ru

*Σούρικ: ήρωας σε πολλές κωμικές ταινίες. Εδώ ο συγγραφέας αναφέρεται στην ταινία «Ο Ιβάν Βασίλιεβιτς αλλάζει επάγγελμα».

*Λευκός στρατηγός: Πρόκειται για τον Μιχαήλ Σόμπολεβ, ήρωα του Ακούνιν στα μυθιστορήματα «Το τούρκικο κόλπο» και «Ο θάνατος του Αχιλλέα». Ο ήρωας βασίζεται στην προσωπικότητα του βούλγαρου στρατηγού Μιχαήλ Σκόμπελεβ, που ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στους ρωσοτουρκικούς πολέμους του 1877-1878.