ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη εκτίθενται για προσκύνημα στη Ρωσία
© Sputnik/Said Tsarnaev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη εκτίθενται για προσκύνημα στη Ρωσία

Τα λείψανα μίας μεγάλης θρησκευτικής φυσιογνωμίας του εικοστού αιώνα, του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη θα μεταφερθούν για πρώτη φορά από το Άγιο Όρος στη Ρωσία και θα εκτεθούν για να τα προσκυνήσουν οι πιστοί. Η άφιξη των λειψάνων συμπίπτει με τον εορτασμό των 1000 χρόνων παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος.

Τα λείψανα φυλάσσονται στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, απ΄ όπου δεν είχαν εξέλθει ποτέ μέχρι τις μέρες μας. Πριν την άφιξή τους στη Ρωσία, τα ιερά λείψανα εκτέθηκαν για προσκήνυμα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Μίνσκ. Την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, η ιερή κάρα του Αγίου Σιλουανού και η εικόνα του Σωτήρος Ιησού, μπροστά στην οποία προσευχόταν ο Άγιος, θα μεταφερθούν στον Μπριάνσκ, που είναι και η πρώτη πόλη της Ρωσίας από την οποία θα περάσουν τα λείψανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνοδικού Τμήματος για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ, τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού θα παραμείνουν στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας του Μπριάνσκ μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου κι έπειτα θα μεταφερθούν στον Ιερό Ναό Θεοφανείων στο Αριόλ. Στη συνέχεια το πρόγραμμα της μεταφοράς των λειψάνων στη Ρωσία θα έχει ως εξής: από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου, τα λείψανα θα εκτεθούν στον Ιερό Ναό Θεοφανείων στο Αριόλ, 6-8 Σεπτεμβρίου στο Γιελέτς, (Καθεδρικός Ναός Αναλήψεως), 8-9 Σεπτεμβρίου στο χωριό Σόφσκογιε στην περιφέρεια του Λίπετσκ, όπου γεννήθηκε ο Σιλουανός ο Αθωνίτης (Εκκλησία Γεννήσεως του Χριστού), 9-12 Σεπτεμβρίου στο Ταμπόβ, (Καθεδρικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), 12-15 Σεπτεμβρίου στο Γιεκατερινμπούργκ (Εκκλησία Αγίων Πάντων) και 15-19 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη (ο τόπος του προσκυνήματος θα καθοριστεί αργότερα).

Τελικός προορισμός της διαδρομής θα είναι η πρωτεύσουσα. Στη Μόσχα, τα λείψανα του Αγίου θα εκτεθούν στον Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα στην οδό Σβίβαγια Γκόρκα, (19-20 Σεπτεμβρίου) και στη Μονή Ντανίλοφσκι (20-24 Σεπτεμβρίου).

Όπως υπογράμμισαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη είναι «κάτι που εδώ και καιρό ονειρεύονταν όλοι οι πιστοί, και όχι μόνον οι πιστοί της Ρωσίας». Δηλαδή, «να επιστρέψει ο ρώσος άγιος, ή, έστω, τα ιερά του λείψανά, στην πατρίδα του, και να έχουν οι ρώσοι ορθόδοξοι την ευκαιρία να τα προσκυνήσουν». Η μεταφορά των λειψάνων οργανώθηκε από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ την πρωτοβουλία ευλόγησε και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (κατά κόσμον Σεμιόν Αντόνοφ, 1866-1938) έζησε περισσότερα από 45 χρόνια στο Άγιο Όρος, ως ηγούμενος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος. Αγιοποιήθηκε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το 1988, ενώ το 1992 το όνομά του συμπεριελήφθη στο μηνολόγιο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ημέρα εορτασμού του ονόματός του είναι η 24 Σεπτεμβρίου (11 Σεπτεμβρίου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο). Η ημέρα αυτή θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εορτές της ρωσικής Μονής του Αγίου Όρους, και ο εορτασμός της προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές.

Πηγή: www.ria.ru