ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρα της γνώσης στη Ρωσία
© Sputnik/Vladimir Rodionov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα της γνώσης στη Ρωσία

Την 1η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στη Ρωσία η Ημέρα της γνώσης.

Κάθε χρόνο στις 1 Σεπτεμβρίου εορτάζεται στην Ρωσία η Ημέρα της γνώσης. Η ημέρα αυτή θεωρείται επίσημη εορτή και σε άλλες μετασοβιετικές χώρες.

Οι ρίζες της γιορτής ανάγονται στην συνήθεια που ήρθε στην Ρωσία από το Βυζάντιο, να εορτάζεται το νέο ημερολογιακό έτος την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Από την πρώτη Σεπτεμβρίου του 1942, στην παλαιά Ρωσία εορταζόταν η εκκλησιαστική και κοσμική «Εορτή της νέας χρονιάς», που, όχι σπάνια, συνδεόταν με την αρχή του σχολικού έτους.

© Sputnik/Alexandr Kryazhev

Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή δεν συνδεόταν αυστηρά με την αρχή του σχολικού έτους. Ο ενιαίος κανονισμός της 5 Νοεμβρίου του 1804 για τα ιδρύματα μέσης εκπαίδευσης καθόρισε ως ενιαία ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γυμνάσια της ρωσικής περιφέρειας την 14η Αυγούστου (1 Αυγούστου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο), δηλαδή την πρώτη ημέρα της δεκαπενθήμερης νηστείας που προηγείται της γιορτής για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο τέλος του 19ου αιώνα σε όλο το έδαφος της Ρωσικής αυτοκρατορίας το σχολικό έτος άρχιζε στα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια ήδη από τις 29 Αυγούστου, (16 Αυγούστου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο), αμέσως μετά το τέλος της νηστείας. Στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν ήταν κοινή η ημερομηνία έναρξης, οι σπουδές άρχιζαν στα μέσα του Σεπτεμβρίου, κάποτε ακόμη και στις αρχές ή τα μέσα του Οκτωβρίου.

Στην ΕΣΣΔ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '30 δεν υπήρχε αυστηρά καθορισμένη ημερομηνία για την έναρξη του σχολικού έτους. Σύμφωνα με το διάταγμα του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων (Σοβναρκομ) της 14ης Αυγούστου του 1930, όλα τα παιδιά ηλικίας οκτώ έως δέκα εκτών, αλλά και τα παιδιά άλλων ηλικιών που δεν είχαν φοιτήσει στο σχολείο έπρεπε να εγγραφούν το φθινόπωρο. Υποχρέωση να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο είχαν οι γονείς. Κάθε παιδί έπρεπε υποχρεωτικά να ολοκληρώσει τουλάχιστο την τετραετή εκπαίδευση του δημοτικού.

© Sputnik/Evgeny Yepanchintsev

Ενιαία ημερομηνία για την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα εκαπιδευτικά ιδρύματα καθορίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1935, με το διάταγμα του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτροπών και της Κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής ένωσης «Για τη διοργάνωση της μάθησης και τον εσωτερικό κανονισμό στην πρωτοβάθμια, προγυμνασιακή και μέση εκπαίδευση». Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό σε όλα τα σχολεία της ΕΣΣΔ ορίστηκε ως έναρξη του σχολικού έτους η 1η  Σεπτεμβρίου και ως λήξη τους έτους για τις πρώτες τρεις τάξεις η 1η Ιουνίου, για τις τάξεις τετάρτη έως εβδόμη η 10η Ιουνίου και για τις τάξεις ογδόη έως δεκάτη η 20η Ιουνίου.

Η Ημέρα της γνώσης ορίστηκε ως επίσημη εορτή του κράτους με το διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης «για τις ημέρες αργίας και μνήμης»  της 1ης Οκτωβρίου του 1980.

Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την αρχή του νέου σχολικού έτους για όλους τους μαθητές της Ρωσίας, τους φοιτητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές. Παραδοσιακά στα σχολεία πραγματοποιούνται εορταστικές συναθροίσεις στον προαύλιο χώρο, διοργανώνονται δραστηριότητες, μαθήματα γνώσεων, μαθήματα για την εμπέδωση της ειρήνης, μαθήματα προστασίας και μαθήματα για την εμπέδωση της γενναιότητας.

© Sputnik/Evgeny Yepanchintsev

Στην Ευρώπη το σχολικό έτος αρχίζει στα τέλη Αυγούστου — μέσα Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το κλίμα και την περιοχή. Παραδοσιακά, στην Ελλάδα, κάθε χρόνο έχουμε τον αγιασμό και την έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 11 Σεπτεμβρίου, ή την πρώτη Δευτέρα που ακολουθεί την ημερομηνία αυτήν, εφόσον η 11η Σεπτεμβρίου πέφτει σε μη εργάσιμη ημέρα.

Υλικό προερχόμενο από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti και άλλες πηγές ελεύθερης πρόσβασης