ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαγωνισμός της Roscosmos για την κατασκευή ρομπότ-βοηθών αστροναυτών
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγωνισμός της Roscosmos για την κατασκευή ρομπότ-βοηθών αστροναυτών

Η Κρατική εταιρία Roscosmos (Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία) προκήρυξε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την κατασκευή ρομπότ, που θα βοηθούν τους αστροναύτες όσο θα εργάζονται στο ανοικτό διάστημα. Το ανώτατο ποσό της σύμβασης είναι 2,4 δισεκατομμύρια ρούβλια και η σχετική αίτηση έχει αναρτηθεί στην ''πύλη'' για της Κρατικές προμήθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, "στόχος του αναπτυξιακού έργου είναι η κατασκευή ρομπότ που θα προορίζονται για χρήση στο διάστημα, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών στην εξωτερική επιφάνεια των διαστημικών οργάνων και για την υποστήριξη του πληρώματος σε δραστηριότητες εκτός του διαστημοπλοίου, με τη διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων στην επιστημονική-ενεργειακή μονάδα του ρωσικού τομέα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού".

Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2024. Το ποιος θα αναλάβει την υλοποίησή του προβλέπεται να καθοριστεί στις 22 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Τον περασμένο Μάιο ο αναπληρωτής του Προέδρου της Roscosmos, Σεργκέι Σαβέλιεφ ανακοίνωσε ότι, από το 2020, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) θα ξεκινήσουν να δοκιμάζονται ρομπότ που θα εκτελούν εργασίες στο ανοικτό διάστημα.

Πηγή: www.ria.ru