ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστεροειδής τεραστίων διαστάσεων περνάει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστεροειδής τεραστίων διαστάσεων περνάει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη

Ένας τεραστίων διαστάσεων αστεροειδής ο 281375 πέρασε κοντά στη Γη. Ο αστεροειδής έχει μέγεθος συγκρίσιμο με το μέγεθος του κυρίως κτηρίου του Πανεπιστημίου Λεμονόσοφ της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κέντρου Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. 

Τον Απρίλιο θα περάσει γύρω απο τη Γη αστεροειδής, το μέγεθος του οποίου συγκρίνεται με το ύψος του κτηρίου του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας
Τον αστεροειδή ανακάλυψαν το 2008 αμερικανοί επιστήμονες από το παρατηρητήριο του όρους Λέμμον, στα πλαίσια του προγράμματος απογραφής του ουρανού «Καταλίνα». Ο αστεροειδής ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων "αστεροειδών Ατών", μία ομάδα γεωπλήσιων αστεροειδών που περιστρέφονται σε μικρή απόσταση από τον Ήλιο, των οποίων η τροχιά τέμνεται με την τροχιά της γης όταν φτάσουν στο σημείο που βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από τον αστέρα.

Ο 281375 είναι αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο όγκος του είναι παρόμοιος με τον όγκο ενός συνηθισμένου πολυωρόφου κτηρίου ή ενός ουρανοξύστη. Σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς των αστρονόμων, η διάμετρός του κυμαίνεται μεταξύ των 140 και των 410 μέτρων. Εξαιτίας των διαστάσεών του και της τροχιάς του, που τέμνεται με την τροχιά της Γης, κατατάσσεται στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών (Potentially Hazardous Asteroids, PHA).

Τελευταία φορά προσέγγισε την Γη πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 1 Σεπτεμβρίου του 2015, οπότε και βρέθηκε σε απόσταση 6,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Φέτος ο αστεροειδής 281375 ήρθε να μας προϋπαντήσει πιο νωρίς, στις 30 Αυγούστου, και πέρασε σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τον πλανήτη μας, στα 17,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (που είναι 46 φορές η απόσταση της σελήνης από τη Γη).

Πηγή: www.ria.ru