ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τουλάχιστον το 30% των Ρώσων μαθητών μελετά τις βάσεις του Ορθόδοξου Πολιτισμού
© Sputnik/Igor chabanenko
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουλάχιστον το 30% των Ρώσων μαθητών μελετά τις βάσεις του Ορθόδοξου Πολιτισμού

Ο αριθμός των ρώσων μαθητών που μελετούν τις «Βάσεις του ορθόδοξου πολιτισμού» (ΒΟΠ) αυξάνεται κάθε χρόνο και αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την χώρα περισσότερο από το ένα τρίτο των γονέων επιλέγουν για τα παιδιά τους το σχολικό αυτό μάθημα. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σε συνέντευξη του στο Ria Novosti, ο αρμόδιος του τομέα Βάσεων Ορθόδοξου Πολιτισμού (ΒΟΠ) του τμήματος της Ιεράς Συνόδου για την θρησκευτική εκπαίδευση και κατήχηση του Πατριαρχείου της Μόσχας, διάκονος Γκέρμαν Ντεμίντοφ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, εάν δούμε τα γενικά στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι «σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερο από το ένα τρίτο των γονέων επιλέγουν για τα παιδιά τους τις Βάσεις Ορθοδόξου Πολιτισμού», ενώ σε αρκετές περιφέρειες (ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια περιφερειακή διοίκηση) «οι οικογένειες αυτές υπερβαίνουν το πενήντα τοις εκατό». Ο διάκονος διευκρίνισε, ότι το μάθημα το επιλέγουν εκ των προτέρων στην τρίτη τάξη. Επεσήμανε μάλιστα, πως το μάθημα δεν το επιλέγουν «οι μαθητές, αλλά οι γονείς», κάτι που όπως είπε είναι «σημαντικό».

«Ο νεαρός μαθητής δεν μπορεί συνειδητά να κάνει μια τέτοια κοσμοθεωρητική επιλογή, αλλά και βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας το δικαίωμα αυτό το έχουν οι γονείς, που έχουν τον κύριο λόγο για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους έναντι οποιωνδήποτε άλλων προσώπων. Αυτό γίνεται στη χώρα μας, αυτό γίνεται στην πλειονότητα των άλλων χωρών. Το να επιλέξουν δηλαδή τα παιδιά την θρησκευτική εκπαίδευση ή να μην την επιλέξουν, είναι κάτι που επαφίεται στους γονείς», δήλωσε ο Ντεμίντοφ. 

Πηγή: www.ria.ru