ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα των αγροτικών προϊόντων
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

"Έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα των αγροτικών προϊόντων"

Ο Αντρέι Ντανιλένκο, είναι διευθύνων Σύμβουλος της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Γάλακτος Soyuzmalako (Σαγιούζμαλακό), μέλος του προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου της Πανρωσικής κοινωνικής οργάνωσης «Επιχειρηματική Ρωσία», αρμόδιος εκπρόσωπος του Εξουσιοδοτημένου παρά τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προστασία των δικαιωμάτων των επιχειρηματιών στον τομέα ρυθμίσεων εμπορικής δραστηριότητας. Την συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή Sputnik Express με τον Δημήτρη Λιάτσο, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Αντρέι, σας ευχαριστώ που ήρθατε στην εκπομπή μας. Η εκπομπή αυτή μεταδίδεται στη Θεσσαλονίκη και στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή, ιστορική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Την έκθεση αυτή παραδοσιακά εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός της χώρας, κάθε φορά. Φέτος, η Ρωσία θα συμμετάσχει επίσημα στην έκθεση ως τιμώμενη χώρα. Η Ρωσία ως τιμώμενη χώρα, θα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην έκθεση. Απ ότι γνωρίζω εσείς θα συμμετάσχετε στην έκθεση. Είστε ένας από τους ανθρώπους που δραστηριοποιείστε επιχειρηματικό στο αγροτικό τομέα. Βλέπω εδώ πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά άλλα προϊόντα. Πείτε μας, παρακαλώ, πώς βλέπετε και τι αναμένετε από την επίσκεψη σας στην έκθεση;

— Λοιπόν, πρώτα απ 'όλα, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε αυτή την εκπομπή. Φυσικά, η έκθεση αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον διότι έχει μια μακρά παράδοση. Είναι μια ετήσια και ιδιαίτερα γνωστή έκθεση, μάλιστα και στους αγροτικούς κύκλους. Και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθούν υπ όψιν οι σοβαρές διμερείς σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών. Φυσικά και το ενδιαφέρον μας είναι μεγάλο όσον αφορά την επέκταση της συνεργασίας με την Ελλάδα στον αγροτοβιομηχανικό τομέα προϊόντων διατροφής. Η Ελλάδα πάντα υπήρξε εταίρος της Ρωσίας, ακόμη και ως προμηθευτής ειδών διατροφής. Αλλά όχι μόνο ως προμηθευτής ειδών διατροφής, αλλά και ως προμηθευτής τεχνολογικού εξοπλισμού, στους πιο διαφορετικούς τομείς. Η Ρωσία βέβαια σήμερα εκδηλώνει εκ νέου ένα διαφορετικό ενδιαφέρον, καθώς ενισχύει τη δική της αγροτική παραγωγή. Αυτός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της ρωσικής οικονομίας που παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα που υπάρχουν. Είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη μ ένα ακόμη πιο δύσκολο ζήτημα, όπως είναι το ζήτημα της εισόδου στις διεθνείς αγορές. Δηλαδή, αν πριν, στόχος μας ήταν να γίνουμε αυτάρκεις σε τρόφιμα, τώρα περνάμε στο επόμενο στάδιο που είναι η παρουσία μας στις διεθνείς αγορές. Είμαστε ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Εξάγουμε ήδη κρέας πουλερικών, και ήδη αρχίσαμε να εξάγουμε χοιρινό κρέας. Ξεκινήσαμε τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, προς το παρόν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Αλλά, παρ 'όλα αυτά, θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διεθνή αγορά. Γι αυτό μια τέτοια μεγάλη διεθνής έκθεση, στην οποία εκπροσωπείται ο αγροτοβιομηχανικός τομέας, ενδιαφέρει οπωσδήποτε τους παραγωγούς μας, και όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά μας. Πρωτίστως για να γνωρίσουν τη διεθνή εμπειρία, αλλά και την εμπειρία της Ελλάδας, και να οικοδομήσουν εταιρικές σχέσεις. Αλλά και για να αναφερθούμε στην δική μας εμπειρία και να παρουσιάσουμε τα δική εμπειρία

- Πολύ περισσότερο που η έκθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Παραδοσιακά στην έκθεση αυτή συμμετέχουν, όλες οι βαλκανικές χώρες. Και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και άλλες χώρες. Συμμετέχουν επίσης και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντρέι, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πριν από δύο χρόνια, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, πολλοί πίστευαν ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλλει αντίμετρα μόνο και μόνο επειδή σε ότι αφορά τα τρόφιμα εξαρτάται από τις εισαγωγές, και δεν θα τολμήσει να πάρει τέτοια μέτρα. Ωστόσο πήρε τέτοιου είδους μέτρα και διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία, ενίσχυσε την παραγωγή δικών της προϊόντων, αντί να ενισχύσει τις εισαγωγές. Ποια είναι η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα;

— Λοιπόν, πρώτα απ όλα πρέπει να πω, ότι όλοι μας εννοώ, όσοι εκπροσωπούμε τον ρωσικό αγροτικό τομέα, πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις σε γενικές γραμμές είναι κάτι το κακό. Γενικά είναι ένα λάθος μέτρο. Δεδομένου όμως ότι δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση, το γεγονός ότι μειώθηκαν οι εισαγωγών τροφίμων στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν κάτι που λειτούργησε θετικά από τη άποψη ότι ενισχύσαμε την δική μας παραγωγή. Δηλαδή, δημιουργήθηκε ένα επιπλέον κίνητρο για την ανάπτυξη της δικής της παραγωγής. Γι αυτό και ο τομέας των τροφίμων ωφελήθηκε από τον περιορισμό των εισαγωγών και έδειξε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής του. Όπως συνέβη στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Για παράδειγμα, οι κυρώσεις σε πρώτη φάση επηρέασαν τα τυριά, αλλά σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουμε αύξηση παραγωγής τυριών κατά περίπου 15% στην περίοδο αυτή. Δηλαδή, έχουμε αντικαταστήσει τα εισαγόμενα τυριά με δικά μας. Έχουμε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φέτας, που βρίσκετε στην περιοχή Βόλογκντα. Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα, δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής τυριών που στο παρελθόν πίστευαν ότι μπορούν μόνο να εισαχθούν. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι πολλοί παραγωγοί από άλλες χώρες που εξήγαγαν στην Ρωσία τυριά, σκέφτονται να αγοράσουν τυροκομεία στη Ρωσία. Ή ακόμα να δημιουργήσουν τυροκομικές μονάδες στη Ρωσία ξεκινώντας από μηδενική βάση, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αγορά είναι μεγάλη. Οι ευκαιρίες για να βγάλει κανείς χρήματα είναι πολύ καλές, και υπάρχει σταθερότητα. Και τώρα βλέπουμε ότι εκείνοι που παραδοσιακά εξήγαγαν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, τώρα σκέφτονται να παράγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Γι αυτό, και μας στη Ρωσία μας ενδιαφέρει ο τεχνολογικό εξοπλισμός όπως και οι ειδικοί —τεχνολόγοι, αλλά και οι εταίροι ή επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ρωσική Ομοσπονδία, για να χτίσουν εργοστάσιο, παραγωγική μονάδα. Καθώς υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης. Επίσης η γεωγραφική θέση της Ρωσίας, προσφέρεται, σε σχέση με τις δυνατότητες πρόσβασης στις ασιατικές αγορές, και τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Η θέση είναι βολική και όσον αφορά την διακίνηση των εμπορευμάτων. Και από αυτή την άποψη υπάρχου πολλές προοπτικές.

Είναι επίσης αναγκαίο να δούμε την αγορά τροφίμων ως παγκόσμια αγορά. Πρέπει να αποκτήσουμε την δική μας εξειδίκευση. Η Ρωσία διαθέτει τις μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κόσμο. Έχουμε τις μεγαλύτερες ανεκμετάλλευτες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κόσμο. Μιλάμε για εκατομμύρια εκτάρια γης που μπορούν να χρησιμοποιούν επιπλέον για την παραγωγή. Γι' αυτό, για τους ανθρώπους εκεί, στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι δυστυχώς έχουν περιορισμένες δυνατότητες από την άποψη της γης, η Ρωσία είναι πολύ ευνοϊκή περιοχή. Γι' αυτό, το πόσο θα διαρκέσουν οι κυρώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθεί, είναι πλέον πολιτικό το θέμα, αλλά το ότι η Ρωσία γίνεται ανταγωνιστική είναι γεγονός. Και το θέμα της μεταβολής των συναλλαγματικών ισοτιμιών έπαιξε ρόλο στο γεγονός ότι, η παραγωγή στη Ρωσία έγινε πιο ανταγωνιστική.

- Ναι, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε. Από αυτούς τους φορείς που προσελκύετε εδώ, νομίζω, ότι τουλάχιστον ένα-δυο Έλληνες, σαν τους αρχαίους Αργοναύτες, θα βρείτε. Ξέρω ότι ένας από αυτούς ήρθε και πήρε στο Σμολένσκ ένα παλιό εργοστάσιο, κάποιο αγρόκτημα και φτιάχνει περίπου σαράντα διαφορετικά ελληνικά τυριά και φέτα και διαφόρων ειδών φέτα και τζατζίκι. Και διάφορα ελληνικά γεωργικά προϊόντα. Και ήταν στην εκπομπή μας πριν από δύο μήνες περίπου και είπε ότι θα ξανάρθει τον Σεπτέμβριο, και ότι θα προσπαθήσει να διπλασιάσει την παραγωγή του. Είναι ένα καλό παράδειγμα. Έφερε και τον εξοπλισμό από την Ελλάδα και πάει καλά.

— Πιστεύω ότι στη Ρωσία υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Και πιστεύω ότι αυτά πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Πράγματι, οι ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης είναι τεράστιες στη Ρωσία. Πρώτον, είναι 150 εκατ. πληθυσμός. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του καταναλωτικού καλαθιού τροφίμων των Ρώσων. Και, φυσικά, είναι μια τεράστια αγορά. Και δεν μίλησα ακόμα για τις κοντινές αγορές της Ρωσίας. Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες και τις βλέπουμε σ' αυτούς που ήρθαν εδώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση τώρα δίνει μια πολύ ισχυρή υποστήριξη, υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, κρατική υποστήριξη, η οποία κατευθύνεται σε αυτούς που ασχολούνται στην αγροτική παραγωγή στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

- Στα τέλη Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Και εκεί συζητήθηκε και συμφωνήθηκε ότι η Ρωσία και η Ελλάδα, ακόμη και υπό το καθεστώς των κυρώσεων, μπορούμε να κάνουμε μεικτές επιχειρήσεις, ακόμα και στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις κυρώσεις. Και να αναπτύξουμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Μια τέτοια δυνατότητα υπάρχει τώρα. Στην περιοχή Βορόνεζ υπάρχει το μεγαλύτερο αγρο-βιομηχανικό συγκρότημα, απ όσο ξέρω, και νομίζω ότι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να υλοποιηθεί κάτι, με την μορφή υπογραφής κάποιων συμβάσεων. Δεν ξέρω πώς ακριβώς, αλλά ξέρω ότι τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάπτυξης μεικτών επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα.

— Δεν θέλω να προβλέπω τα γεγονότα, αλλά πραγματικά, αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές διαπραγματευτικές διαδικασίες. Και η περιοχή Βορόνεζ είναι μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές. Δεν είναι μόνο το ότι είναι η μεγαλύτερη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εκεί υπάρχει μια πολύ ενεργή πολιτική του ίδιου του κυβερνήτη. Και, επίσης, δυνατή στήριξη του αγροτικού τομέα, της γεωργίας. Κα,ι σε γενικές γραμμές, βέβαια, οι μεικτές επιχειρήσεις, εξ ορισμού, θα έχουν προνόμια. Δηλαδή για την ρωσική κυβέρνηση, σήμερα, προτεραιότητα έχουν οι ξένοι επενδυτές. Και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα από την άποψη να υπάρχει η αυτοεξασφάλιση σε τρόφιμα, και να είμαστε σίγουροι ότι τίποτα, ούτε οι κυρώσεις να μην επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού. Και το πιο σημαντικό, ούτε οι συναλλαγματικές μεταβολές και διακυμάνσεις, που μπορεί να υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία να μην επηρεάσουν την τσέπη του καταναλωτή. Επειδή, οι τυχόν συναλλαγματικές διαφορές, σημαίνουν την αύξηση τιμής για τον καταναλωτή, αν υπάρχει εξάρτηση από τις εισαγωγές. Εκείνοι που θα ανοίξουν μεικτές επιχειρήσεις στην Ρωσία θα έχουν, ας πούμε, μια πολύ σημαντική κρατική στήριξη. Και σήμερα υπάρχουν παραδείγματα όπου τέτοια κοινά έργα έχουν λάβει όχι μόνο τις κρατικές ενισχύσεις, όχι μόνο την οικονομική στήριξη, αλλά και νομική προστασία ώστε να είναι οι επενδύσεις τους προστατευμένες από όλες τις πλευρές.

- Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που είπατε. Εκτός από τη Ρωσία υπάρχει και αυτό που ξεκίνησε στην αρχή του περασμένου έτους — η Ευρασιατική Ένωση. Είναι ακόμα μεγαλύτερη στον πληθυσμό αγορά. Και πιο μεγάλη στο έδαφος αγορά. Είναι και το Καζακστάν και η Λευκορωσία, και η Αρμενία. Και νομίζω ότι μέχρι τώρα κανείς δεν μίλησε για την ελκυστικότητα της Ευρασιατικής Ένωσης. Αλλά, αυτός ο χώρος πραγματικά παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη της ανάπτυξης του μπίζνες σε παγκόσμια κλίμακα κατά τις επόμενες δεκαετίες, έτσι δεν είναι;

— Ναι, πράγματι. Πρώτον, δεν είναι μυστικό ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι ήδη υπερκορεσμένη και υπερφορτωμένη από την άποψη του όγκου παραγωγής τροφίμων. Μιλάμε για εξαγωγές σε άλλες χώρες και είναι ένα κρίσιμο ζήτημα. Ενώ η Ευρασιατική Ένωση ενώνει τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Τις χώρες, οι οικονομίες των οποίων αναπτύσσονται ενεργά και έχουν αρκετά καλό δυναμικό ανάπτυξης. Είναι βασικά οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες σταδιακά "ενώνονται" υπό τη "σκέπη" της Ευρασιατικής Ένωσης. Αλλά δεν αποκλείω, και κανένας δεν αποκλείει, ότι στην Ευρασιατική Ένωση θα ενταχθούν σταδιακά και άλλα κράτη που δεν ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Επιπλέον, η Ρωσία τώρα διαπραγματεύεται ενεργά με πολλές χώρες για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με χώρες, που θα ενταχθούν στην Ευρασιατική Ένωση. Είναι, επίσης, πρόσθετες δυνατότητες για τα κράτη που θα ενταχθούν σε αυτήν το Ευρασιατικό έδαφος. Είναι πραγματικά, κοινή δημόσια πολιτική, κοινή δημοσιονομική πολιτική, κοινή τελωνειακή πολιτική, κοινή πολιτικής σχεδιασμού αγοράς, κρατική υποστήριξη και ούτω καθεξής. Είναι μια νέα, δυναμικά αναπτυσσόμενη ένωση.

- Όλα αυτά τα πράγματα που μας είπε είναι πολύ ενδιαφέροντα, και ελπίζω ότι στην έκθεση Θεσσαλονίκης αυτά θα ανακοινωθούν ακριβώς επειδή αφενός μεν η διπλωματία είναι διπλωματία, αλλά από την άλλη πλευρά η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας εργαζόμενος, έχουν μεγάλες ελπίδες στη Ρωσία. Ειδικά τώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Γι αυτό ελπίζω, λοιπόν, ότι τώρα θα λάβουν μια πολύ ισχυρή πληροφοριακή δόση μέσω της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα πάει στη Θεσσαλονίκη.

— Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συμμετέχοντες της έκθεσης να πάρουν πολλές πληροφορίες όσον αφορά τη Ρωσία. Επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι, υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις, υπάρχει, δυστυχώς, και η προπαγάνδα. Και, φυσικά, εδώ θα υπάρχει ευκαιρία από στόμα σε στόμα, πραγματικά να ακούσει κανείς αυτούς, το υπογραμμίζω, που εργάζονται στη γη, που περπατάνε στη γη και ασχολείται με τις πρακτικές καθημερινές δραστηριότητες.

- Σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι καλό ταξίδι στην Ελλάδα, να είναι πλούσιο και ενδιαφέρον. Ελπίζω ότι θα σας δούμε εκεί. Και να πάνε όλα καλά.

— Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση θα είναι επιτυχής. Όπως και δεν αμφιβάλλω ότι στην Ρώσο-Ελληνική ιστορία υπήρχε πολύ θετική συνεργασία, και νομίζω ότι έχουμε μπροστά πολύ μεγάλες και ενδιαφέρουσες προοπτικές.

- Σας ευχαριστώ.

— Σας ευχαριστώ και εγώ.