ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα

Την έκθεση με τίτλο "Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν — 2ος αιώνας π.Χ.", έχουν την ευκαιρία να δουν οι κάτοικοι της Μόσχας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν — 2ος αιώνας π.Χ.», κήρυξε, στη Μόσχα, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Η έκθεση «για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου» —όπως σημείωσε η κ. Δούρου- διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας — Ρωσίας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα διαρκέσει ως τις 6 Νοεμβρίου. 

Νέα στοιχεία για το αίνιγμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να αποστείλει στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας «ένα έργο ξεχωριστό: ένα αντίγραφο υψηλής πιστότητας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ένα έκθεμα το οποίο όποιο επιλέχθηκε με μια πυθαγόρεια θέαση, εκείνη της απλότητας, όχι της απλοϊκότητας ή της απλουστευτικότητας, στη σκέψη και στη δράση».

Στα εγκαίνια παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρόξενος Ιωάννης Πεδιώτης, ο προέδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο προέδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής αποτελούμενη από τους: Εύη Αποστολάκη, Κατερίνα Παλιού, Νίκο Χαρδαλιά, Παρασκευά Ευαγγελίου, εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών καθώς και πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ