ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιλιάδες πιστών στο προσκύνημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χιλιάδες πιστών στο προσκύνημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη

Χιλιάδες πιστών έσπευσαν στο προσκύνημα των ιερών λειψάνων του γνωστού αγίου της Ορθοδοξίας  Αγίου Σιλουανού του Σθωνίτη, τα οποία για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, συγκεκριμένα στην γενέτειρά του το χωριό Σόφσκογιε στην περιοχή του Λιπέτσκ και στο Ταμπόφ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Ιδρύματος του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, που διοργάνωσε και το προσκύνημα των ιερών λειψάνων.

«Συνολικά μέσα σ ένα εικοσιτετράωρο (8-9 Σεπτεμβρίου) περίπου 6500 πιστοί συμμετείχαν στο προσκύνημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Σιλουανού  στην εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού του χωριού Σόφσκογιε που βρίσκεται στην περιοχή Λιπέτσκ. Οι προσκυνητές ήταν κυρίως κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών. Το προσκύνημα συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα», αναφέρεται  στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιδρύματος, από την ημέρα της άφιξης των λειψάνων του αγίου, ο οποίος έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Σόφσκογιε, με τη συνδρομή δωρητών και εθελοντών, αναπαλαιώθηκε το πατρικό του σπίτι, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, όπως επίσης και η Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού.

Στη συνέχεια, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο Ταμπόφ  όπου παρέμειναν έως τις 12 Σεπτεμβρίου. «Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ταμπόφ, τα λείψανα  προσκύνησαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες πιστοί, προερχόμενοι από τις περιοχές Ταμπόφ, Βαρόνεζ, Σαράτοφ, Ριζάν, Πένζα,  Βόλγκογκραντ, Αστραχάν και άλλες. Σήμερα τα λείψανα θα μεταφερθούν στο Εκατερίνεμπούργκ», όπως ανέφερε η υπηρεσία τύπου του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια τα λείψανα θα εκτεθούν για προσκύνημα στο Εκατερίνεμπουργκ (στον Ναός του αίματος, 12-15 Σεπτέμβρίου). Μετά, θα μεταφερθούν στην Αγία Πετρούπολη (15-19 Σεπτεμβρίου).

Τελικός προορισμός  των ιερών λειψάνων όπου θα εκτεθούν για προσκύνημα  θα είναι η ρωσική πρωτεύουσα, στην Εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα στο Λόφο Σβιβόϊ (19-20 Σεπτεμβρίου) και στη Μονή του Αγίου Δανιήλ (20 — 24 Σεπ).

Η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Σιλουανού  υπήρξε « ευσεβής πόθος όλων των πιστών, όχι μόνο  στη Ρωσία», που ήθελαν «ο μεγάλος ρώσος άγιος, έστω τα ιερά του λείψανα, να επιστρέψουν  στην γενέτειρα του, και οι ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί να μπορούν να τα προσκυνήσουν ». Η μεταφορά των λειψάνων, την οποία ανέλαβε το Ίδρυμα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, έγινε με τις ευλογίες του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου.

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (κατά κόσμον  Σεμιόν Αντόνοφ, 1866-1938) έζησε περισσότερα από 45 χρόνια στο Άγιον Όρος, όπου υπήρξε ηγούμενος της Μονής Παντελεήμονος.  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο  Κωνσταντινουπόλεως τον αγιοποίησε το 1987, και το 1992 το όνομα του αγίου συμπεριελήφθη στο μνημολόγιο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Μνήμη του Αγίου Σιλουανού εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου (στις 11 Σεπτεμβρίου, με το παλιό Ημερολόγιο), και η εορτή αυτή θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές εορτές της Μονής Παντελεήμονος, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες προσκυνητές.

Πηγή: www.ria.ru